4 maart t/m 17 april 2005
foto's van Stienes Veldkamp

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam presenteert van 4 maart t/m 17 april de fotoserie 'Een waarheid als een koe' van Groningse fotograaf Stienes Veldkamp. Vijftig zwartwitfoto's met onverwachte, geënsceneerde beelden van namaakdieren, gecombineerd met teksten uit oude natuurhistorische literatuur, zetten de toeschouwer keer op keer op het verkeerde been.

'Een waarheid als een koe' is een kleine dierenencyclopedie met een knipoog naar de werkelijkheid, een andere - vaak humoristische - kijk op het dierenrijk.

Met de fotoserie belicht Veldkamp de subjectieve kant van de fotografie. Door niet de werkelijkheid als onderwerp te nemen maar een afgeleide daarvan, bijvoorbeeld een plastic koe in een geënsceneerde omgeving. Het resultaat is een foto met herkenbare elementen die verwijzen naar mogelijk bestaande situaties, terwijl direct duidelijk is dat de foto 'nep' is. De bijschriften zijn (thans) humoristische of absurdistische citaten uit oude dierenencyclopedieën die het (on)waarheidsgehalte van de foto's versterken.
Stienes Veldkamp (1965) volgde de Fotovakschool Apeldoorn en studeerde Algemene Letteren (Kunst en Kunstbeleid) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is nauw betrokken bij de jaarlijkse Fotomanifestatie Noorderlicht in Groningen. 

Welkom in Het Natuurhistorisch!

Online reserveren met tijdslot is niet meer nodig
 

Vooraf online een ticket met een vaste starttijd boeken is niet meer nodig. Tickets kunnen 'gewoon' op het moment dat je het museum binnenloopt aan de museumbalie gekocht worden.

Lees hier welke coronamaatregelen nog gelden, en welke niet meer.

Op vrijdag 29 oktober is het museum van 19:00 - 21:30 open. Kom doodleuk griezelen!