Zoeken

Pica pica in Fabula

voorwerpen uit acht eksternesten

Moniek Spaans exposeerde van 22 januari t/m 24 apri 2005 haar verbazingwekkende 'Pica pica in Fabula' in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Het ging hierbij om verzamelingen van voorwerpen die door de princess of Lost Castles zijn aangetroffen in acht verschillende eksternesten. Er waren onder andere verzamelingen te zien uit Vaals, Molensloot en Fontainebleau. Hoogtepunt was ongetwijfeld de antieke eksterverzameling die in 1837 gevonden is in de steengroeve van Saint-Acheul bij Amiens.

De princess of Lost Castles heeft langdurig onderzoek gedaan naar het diefachtige gedrag van eksters. Haar bevindingen beschrijft zij in het bijgaande boekje 'Pica pica in Fabula'. De princess of Lost Castles - die al eerder haar sporen verdiende bij onderzoek naar de gangen van de Talpa europaea of wel de gewone mol - is een personage uit het boek 'Het in vergetelheid geraakte koninkrijk van Pablo Swentibold' geschreven door Moniek Spaans. Een sprookjesboek voor grote mensen geïllustreerd met schitterende collages, uitgegeven door Em.Querido B.V. 

Moniek Spaans (Amsterdam, 1961) is beeldend kunstenaar en schrijver, al noemt ze zich liever componist der omstandigheden, of gewoon monteur. Ze exposeert haar werk meestal in de vorm van een installatie, in door haar zelf geïnitieerde projecten op ludieke locaties.

Van 1 t/m 12 februari 2005 zal er meer beeldend werk van haar te zien zijn in de etalage van Boekhandel v/h van Gennep aan de Oude Binnenweg 131b te Rotterdam, waar ook haar boek Het in vergetelheid geraakte koninkrijk van Pablo Swentibold verkrijgbaar is.