Waterland

van 26 mei t/m 26 juni 2005 
Polder Schieveen gefotografeerd door Erik Hombrink

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam presenteert in het kader van de 2e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 'Waterland - Polder Schieveen gefotografeerd door Erik Hombrink'. De expositie omvat een tiental vergezichten, formaat 90 x 90 cm, die refereren aan de Nederlandse landschapschilderkunst uit de zeventiende en achttiende eeuw. De tentoonstelling duurt van 26 mei t/m 26 juni 2005.

Polder Schieveen, de laatste open ruimte tussen Delft en Rotterdam, zal de komende decennia veranderen in een waterrijk natuurgebied met een aangrenzend bedrijventerrein. Het plan van de gemeente Rotterdam om de bestemming van deze polder te wijzigen stuit op enige kritiek van bewoners en lokale natuurorganisaties omdat de huidige gebruikers (agrarische sector, schapen, koeien, ganzen en weidevogels) moeten wijken. Polder Schieveen wordt nu nog met verschillende gemalen droog gehouden. Het is een waar paradijs voor liefhebbers van het Hollandse polderlandschap. Het is de vraag hoe de overgang van agrarisch landschap naar gecultiveerd moeraslandschap verloopt, en hoe alles er na een jaar uit ziet. En na 5 jaar of 50 jaar?

In een fotografisch eredocument legt fotograaf en beeldend kunstenaar Erik Hombrink de huidige kwaliteiten en schilderachtigheid van de polder vast. Hij wil een bewustwordings-proces in gang zetten over hoe er tegenwoordig gedacht wordt over onze natuur. Hombrink sluit hiermee aan bij het huidige discours over 'het gevaar van zelfgemaakte natuur' en de 'natuur als waterberger'.
De tentoonstelling Waterland maakt onderdeel uit van het City Program van de 2e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (www.iabr.nl )

We zijn weer open!

Deze week is er op dinsdag en woensdag door werkzaamheden helaas geluidsoverlast in het museum.

Dit zijn onze coronamaatregelen:

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is verplicht om vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

In het museum zijn mondmaskers verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder.