Zoeken

Beestjes

dieren uit de collectie, gedichten van Manuel Kneepkens

De Rotterdamse dichter Manuel Kneepkens heeft zich door de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam poëtisch laten inspireren en 23 gedichten geschreven. Ze staan van t/m 3 december opgesteld bij de betreffende 'beestjes' in het museum: naast het  olifantenskelet, bij de opgezette orang oetan, op een lade met opgeprikte vlinders en bij de poten van een opgezette ooievaar. 

De dichter heeft zijn spreekwoordelijke vrijheid optimaal benut door er heerlijk op los te associëren tussen de skeletten en huidpreparaten. In 'Beestjes' - de titel is van Kneepkens zelf - ziet hij de opgezette manenwolf als de boze bladenman, associeert hij de koekoek met de waarheid en leren wij dat onze ooievaar in Egypte overwintert. En: na het zien van opgeprikte vlinders vertrouwt hij bespiegelingen over rupsenhaar en een zich in een slipje ontpoppende Atalanta (vlinder) aan het papier toe. 

Het initiatief van dit museaal-poëtisch project komt van de Rotterdamse Duurzaamheids Club (RDC) - een groep vertegenwoordigers uit bedrijfleven, wetenschap, overheid en cultuur die ruim tien jaar lang oplossingen zocht voor duurzaamheidsproblemen. De RDC heeft zich (op 5 september 2006) opgeheven omdat de formule zichzelf heeft overleefd. Bij wijze van afscheid en 'nalatenschap' heeft de RDC Manuel Kneepkens gevraagd om zich door de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam te laten inspireren en het museum heeft het verzoek gekregen om de door Kneepkens bezongen collectiestukken te fotograferen en het geheel van een voorwoord te voorzien. De literaire uitgeverij Tortuca heeft er een mooie bundel van gemaakt in haar prestigieuze Testudo reeks, en het museum plaatst de gedichten tussen de huidpreparaten en skeletten, en nodigt bezoekers uit de beestjes van Kneepkens   - dwalend door het gebouw - op te zoeken. 

'Beestjes' met 23 gedichten van Manuel Kneepkens, evenveel foto's van Kees Moeliker en een voorwoord van Jelle Reumer verscheen 5 september bij Tortuca
( Testudo 004 , 56 pagina's, ISBN 10-90-76064-05-9, € 8,-).

Te koop in de museumwinkel en via <link http: www.tortuca.com external-link-new-window external link in new>www.tortuca.com.

Vanaf 6 september kunnen bezoekers met de dichtbundel in de hand door de tentoonstellingszalen van het museum dwalen, op zoek naar de 'Beestjes' van Kneepkens. Voor bezoekers die de prachtige bundel niet willen kopen in de Museumwinkel staan de gedichten bij de betreffende collectiestukken.

De tentoonstelling 'Beestjes - dieren uit de collectie, gedichten van Manuel Kneepkens' duurt van 6 september t/m 3 december 2006.