Prikkels: Pijn en Pret

van 6 oktober 2005 t/m 17 april 2006

Pijn of Pret?
Pijn: Prikkels & Pret is een grote tentoonstelling in samenwerking met onze buren het Erasmus MC. Vanuit herkenbare ervaringen (je lekker voelen, of juist niet) legt de tentoonstelling een relatie met neuro-wetenschappelijk onderzoek en klinische toepassingen van biomedische kennis zoals die in het Erasmus MC plaatsvinden. Vanuit een warme lounge, met lekkere geuren, zachte meubels en zoete kleuren komt de bezoeker in een kille ruimte met nare geluiden en enge kleuren, om vervolgens uitleg te krijgen over de prikkels die de geleden 'pijn' en pret hebben veroorzaakt.

Wat is homeostase? Hoe werken pijnstillers? Waar ligt je eigen pijndrempel? Hoe zorgt de anesthesist voor een mooie droom terwijl je been zorgvuldig wordt geamputeerd? Hoe werd de heilige Erasmus gemarteld? Dat zijn slechts een paar prikkelende onderdelen van de tentoonstelling.

Prikkels: Pijn & Pret is meer. Het is een wetenschapsmanifestatie die bestaat uit een tentoonstelling en lezingen in het Natuurhistorisch Museum, en anatomische lessen (live-operaties) en rondleidingen in het Erasmus MC.

Tot het einde van de manifestatie (17 april 2006) zijn er regelmatig speciale activiteiten. Op 8 april, ter afsluiting, tijdens het Museumweekend, zijn er rondleidingen door de tentoonstelling en is er een lezing over Pijn en Pret van de Marathon.

Het museum in coronatijd

Het Natuurhistorisch is weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen:

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is verplicht om vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

In het museum zijn mondmaskers verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder.