Zoeken

Prikkels: Pijn en Pret

van 6 oktober 2005 t/m 17 april 2006

Pijn of Pret?
Pijn: Prikkels & Pret is een grote tentoonstelling in samenwerking met onze buren het Erasmus MC. Vanuit herkenbare ervaringen (je lekker voelen, of juist niet) legt de tentoonstelling een relatie met neuro-wetenschappelijk onderzoek en klinische toepassingen van biomedische kennis zoals die in het Erasmus MC plaatsvinden. Vanuit een warme lounge, met lekkere geuren, zachte meubels en zoete kleuren komt de bezoeker in een kille ruimte met nare geluiden en enge kleuren, om vervolgens uitleg te krijgen over de prikkels die de geleden 'pijn' en pret hebben veroorzaakt.

Wat is homeostase? Hoe werken pijnstillers? Waar ligt je eigen pijndrempel? Hoe zorgt de anesthesist voor een mooie droom terwijl je been zorgvuldig wordt geamputeerd? Hoe werd de heilige Erasmus gemarteld? Dat zijn slechts een paar prikkelende onderdelen van de tentoonstelling.

Prikkels: Pijn & Pret is meer. Het is een wetenschapsmanifestatie die bestaat uit een tentoonstelling en lezingen in het Natuurhistorisch Museum, en anatomische lessen (live-operaties) en rondleidingen in het Erasmus MC.

Tot het einde van de manifestatie (17 april 2006) zijn er regelmatig speciale activiteiten. Op 8 april, ter afsluiting, tijdens het Museumweekend, zijn er rondleidingen door de tentoonstelling en is er een lezing over Pijn en Pret van de Marathon.