Zoeken

Rundreis om de wereld

met Marleen Felius & Bibi Dumon Tak 

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam presenteert van 20 mei t/m 19 november 2006 de tentoonstelling 'Rundreis om de wereld', met aquarellen, foto's en 'spullen' van Marleen Felius en tekst van schrijfster Bibi Dumon Tak. De tentoonstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek dat in oktober 2005 verscheen. 

Bij het zien van koeien denken we aan melk, aan vlees, aan duf en eindeloos herkauwen in een vlak en groen weiland. En bovendien denken we nooit meer aan stieren en ossen, omdat die uit ons landschap verdwenen zijn. De tentoonstelling 'Rundreis om de wereld' laat zien dat het elders in de wereld anders toegaat. Dan blijkt opeens wat een veelkunner het rund eigenlijk is. 

Marleen Felius is koeienkenner, of beter gezegd runderweter. Zij reist de hele wereld af op zoek naar nog meer koe. Die zoektocht resulteerde in het schrijven van een runder-encyclopedie 'Rundvee - rassen van de wereld' waarin zij alle denkbare runderen op aarde categoriseerde, illustreerde en beschreef. Een levenswerk. Daarnaast verzamelt zij al meer dan dertig jaar spullen die met het rund te maken hebben. Het atelier waar zij schildert hangt er helemaal vol mee. Reden om ze eindelijk eens aan iedereen te laten zien. Die spullen laten zien dat er meer is dan melk en vlees. Die spullen laten zie dat het rund zwemkracht heeft, racekracht, vechtkracht, trekkracht, graaskracht en zelfs circuskracht. In de tentoonstelling zijn de dingen te zien die ze onderweg verzamelde. En ook de foto's die ze maakte van grote kuddes zwemmende runderen in Afrika, van de Maasai en hun dieren, van de vechtkoeien in Zwitserland, van cowboys in Zuid-Amerika en zelfs van koeien die door een rood circusgordijn stormen.

Bibi Dumon Tak schrijft kinderboeken. Haar eerste boek 'Het koeienboek' werd bekroond met een Zilveren Griffel. Tijdens het schrijven ervan leerde zij Marleen Felius kennen. Op het atelier van Felius zag zij een wereld aan koeien. Bibi's 'Het koeienboek' ging over de koe in Nederland. Maar daar kon het niet bij blijven. De enorme verzameling van Felius smeekte om een nieuw boek 'Rundreis om de wereld' dat Marleen Felius illustreerde en Bibi Dumon Tak schreef. In de tentoonstelling vertellen de originele aquarellen uit het boek het verhaal van bijzondere runderrituelen van over de hele wereld.