Hoe tem je een leeuw?

Deze grote tentoonstelling duurde  van 30 september 2007  t/m 24 maart 2008 en gaf een overzicht van de geschiedenis van dieren in het circus en haakt in op de maatschappelijke discussie over het welzijn van circusdieren. Er werden opgezette (circus)dieren, talloze oude foto’s en unieke circusparafernalia getoond. Ook was er veel aandacht voor de hedendaagse circuspraktijk, de vriendschappelijke relatie tussen dierentrainer en zijn dieren en de wijze waarop hij zijn nummer instudeerde. Hierbij stond de Engelsman Alex Lacey en de dierentrainers van het Nederlandse circus Renz centraal.

Het hooggeëerde museumpubliek maakte kennis met de eerste circuspaarden, met blaffende zeeleeuwen en vriendelijke olifanten. De bezoeker leerde hoe een trainer tegenwoordig zijn dieren verzorgde en dresseerde, dat de zweep en de stok niet dienen om te slaan, waarom een leeuw zijn muil openspert en hoe je een ijsbeer aan de trompet kreeg. Ook werden bezoekers zelf op de proef gesteld: durft u uw hoofd in de muil van een leeuw te steken?

Voor kinderen bood de expositie interactieve elementen, en voor schoolklassen was er een speciaal educatie-programma, waarbij leerlingen na een tentoonstellingsbezoek en een groepsdiscussie hun eigen idee over dieren in het circus kunnen vormden.

De tentoonstelling werdsamengesteld door antropologe Jet Bakels die ook het gelijknamige informatieve kinderboek schreef (uitgeverij Leopold, ISBN 978 90 258 5127 9).

‘Hoe tem je een leeuw? - dieren in het circus’ was nog t/m 24 maart 2008 te zien in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en reist daarna door naar het Natuurmuseum Fryslân (26 april - 26 oktober 2008) en het Natuurhistorisch Museum Maastricht (vanaf medio november 2008).

Welkom in Het Natuurhistorisch!

Coronatoegangsbewijs (QR-code) en mondkapje verplicht.
 

In het museum houden we 1,5 meter afstand en is een mondkapje verplicht. Tickets kunnen 'gewoon' op het moment dat je het museum binnenloopt aan de museumbalie gekocht worden. Wel is een coronatoegangsbewijs (QR-code) verplicht.

Lees hier welke coronamaatregelen gelden, en welke niet meer.

We zijn finalist van de De RAAK Stimuleringsprijs. Stem op ons museum, zodat we de eerste prijs winnen!