Slippertjes van Maria Sibylla Merian

Er zijn in de loop van de eeuwen prachtige boeken verschenen op het gebied van botanie en entomologie. Joos van de Plas (1952) heeft er daar heel veel van gezien. Als zij niet in haar atelier werkt, is zij bij voorkeur in een binnen- of buitenlandse bibliotheek om de meesterwerken op dit gebied te bestuderen. Maar ondanks alle daar verzamelde kennis, wordt zij in haar beeldend werk nog steeds geleid door een jeugdliefde.

Nadat Joos van de Plas Merians werk uitvoerig bestudeerd had, werd de ‘Vliege die op het punt van veranderinge is’ haar favoriete detail. Een lelijk beest is het eigenlijk en op de koop toe nog een verzinsel ook! Het is de Surinaamse herriekever of zangcicade. Maar dit exemplaar wordt gesierd met de snuitblaas van een lantaarndrager, een ‘transformatiefase’ volgens de beschrijving in haar boek.
 
Wat dreef Merian er toe zo’n fabeldier af te beelden? Werd ze om de tuin geleid door haar insectenleveranciers? Vond ze het noodzakelijk iets te onthullen wat nog niemand ontdekt kon hebben of vond ze het gewoon mooi uitkomen in haar compositie

Joos van de Plas had daar zo haar eigen gedachten over. Belangrijker is echter dat zij een serie schilderijen gemaakt heeft die dit vreemde dier als motief hebben. Zo kunnen alle speculaties en theorieën die het insect inmiddels op zijn geweten heeft weer eens nieuw leven ingeblazen worden.

De tentoonstelling ‘Slippertjes van Maria Sibylla Merian’ was te zien van 26 april t/m 27 juli 2008.

Het Natuurhistorisch is weer open!

Vooraf reserveren met begintijd blijft voorlopig verplicht. Entreekaarten via onze online ticketshop.

Het is voorlopig nog verplicht om vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.