Zoeken

Ptero's boven Rotterdam

Vijf pterosauriërs - vliegende reptielen uit de oertijd - zijn neergedaald in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Ze komen uit Londen waar ze deel uit maakten van de Summer Science Exhibition ter ere van het 350 jarig bestaan van de Royal Society. De op ware grootte gemaakte modellen zijn van het grootste vliegende dier aller tijden, de Quetzalcoatlus. Ze hebben een spanwijdte van maar liefst 10 meter en zijn staand net zo groot als een giraf.
 
Behalve de vliegende modellen bestaat de tentoonstelling ook uit een staand ptero-duo en 1:1 reconstructies van een 15-tal koppen van verschillende pterosauriër-soorten. Zeer bijzonder is een levensechte reconstructie van een Anhanguera die samen geëxposeerd wordt met het originele fossiel uit Brazilië waarop het model gebaseerd is. De tentoonstelling ‘Ptero’s boven Rotterdam’ zal gecompleteerd worden met tal van andere echte fossielen van pterosauriërs die overkomen uit verschillende Europese museumcollecties. Nog nooit vertoond in Nederland!

Pterosauriërs waren gedurende 150 miljoen jaar heer en meester over het luchtruim. Het waren de eerste gewervelde dieren die konden vliegen. Vijfenzestig miljoen jaar geleden (aan het eind van het Krijt-tijdperk) stierven ze uit, tezamen met vele andere diersoorten. Dankzij de vondsten van fossiele resten en het onderzoek van paleontologen weten we steeds meer over deze fascinerende vliegende reptielen.

De modellen zijn gebouwd door paleontologen van de Universiteit van Portsmouth (Engeland), onder leiding van dr Dave Martill, dr Mark Witton en Bob Loveridge, met medewerking van studenten en collega-paleontologen uit de gehele wereld, waaronder dr André Veldmeijer, honorair-onderzoeksmedewerker van Natuurhistorisch Museum Rotterdam. In de tentoonstelling zullen ook fraaie ptero-modellen van paleo-artist Erwin Meerman te zien zijn.

De tentoonstelling ‘Ptero’s boven Rotterdam - vliegende reptielen uit de oertijd’ duurde van 22 september 2010 t/m 6 maart 2011. Voor deze tentoonstelling gold een toeslag van euro 2,50 op de reguliere toegangsprijzen. Bezoekers van deze tentoonstelling kregen het boekje 'Ptero's boven Rotterdam' gratis.