Uilen hebben, als enige in het vogelrijk, hun ogen naar voren staan. Dat geeft ze iets menselijks en verklaart waarom wij van oudsher door uilen geboeid zijn. De expositie ‘Nachtbrakers’ toonde en vertelde alles over uilen. Over de soorten die bijna overal in Nederland voorkomen (ransuil, kerkuil, velduil, steenuil en bosuil) en de zeldzame gasten zoals sneeuwuil, ruigpootuil, oehoe, dwergooruil en dwerguil. Speciaal voor deze tentoonstelling werd de opgezette Rotterdamse dwergooruil uit het collectiedepot gehaald. Dit was het eerste exemplaar van zijn soort dat in Nederland werd gevonden, aan de Westerkade in september 1890. Behalve over de biologie van uilen (nesten, broeden, opgroeien van de jongen, de nachtelijke jacht, voedsel, braakballen) ging ‘Nachtbrakers’ ook over uilen in de volkenkunde, kunst en film.

Deze grote uilententoonstelling was geschikt voor jong en oud. Kinderen konden digitaal braakballen pluizen een uilen-memoryspel spelen. 'Nachtbrakers - alles over uilen' duurde van 2 april t/m 28 augustus 2011.

Museum gesloten | closed

Het Natuurhistorisch is in verband met de coronamaatregelen voorlopig gesloten.

Het Natuurhistorisch gaat online doodleuk door! Bezoek 'Museum Online' op onze website.

Wij kunnen in deze coronatijd best wel wat vrienden gebruiken! Meld je hier aan en ontvang het boek 'Natuurschatten' als welkom. 

Voor kinderen is er een gratis zoekkaart waarmee je buiten (en later als het museum weer open is) ook in het museum naar stadsdieren kunt speuren.