Uilen hebben, als enige in het vogelrijk, hun ogen naar voren staan. Dat geeft ze iets menselijks en verklaart waarom wij van oudsher door uilen geboeid zijn. De expositie ‘Nachtbrakers’ toonde en vertelde alles over uilen. Over de soorten die bijna overal in Nederland voorkomen (ransuil, kerkuil, velduil, steenuil en bosuil) en de zeldzame gasten zoals sneeuwuil, ruigpootuil, oehoe, dwergooruil en dwerguil. Speciaal voor deze tentoonstelling werd de opgezette Rotterdamse dwergooruil uit het collectiedepot gehaald. Dit was het eerste exemplaar van zijn soort dat in Nederland werd gevonden, aan de Westerkade in september 1890. Behalve over de biologie van uilen (nesten, broeden, opgroeien van de jongen, de nachtelijke jacht, voedsel, braakballen) ging ‘Nachtbrakers’ ook over uilen in de volkenkunde, kunst en film.

Deze grote uilententoonstelling was geschikt voor jong en oud. Kinderen konden digitaal braakballen pluizen een uilen-memoryspel spelen. 'Nachtbrakers - alles over uilen' duurde van 2 april t/m 28 augustus 2011.

Het museum in coronatijd

Het Natuurhistorisch is weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen:

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is verplicht om vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

In het museum zijn mondmaskers verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder.