Zoeken

Suriname - schilderijen van Casper Hoogzaad

De Rotterdamse kunstenaar Casper Hoogzaad verbleef de afgelopen jaren regelmatig in het regenwoud van Suriname om te schilderen. Het resultaat was van 21 januari t/m 15 april 2012 onder de titel ‘Suriname’ te zien in de Van Roon Zaal van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. 

Het werkt van Casper Hoogzaad verbeeldt de geheimzinnige wereld van exotische planten, vruchten en zaden die hij in het tropische bos vond. Tijdens de zoektochten ontstond een groot respect voor het regenwoud en haar bewoners. Hij sloot vriendschappen met Marrons en indianen, leerde over hun rijke plantenwereld en vond nieuwe grondstoffen voor zijn verf. Casper Hoogzaad schildert vanuit een verwondering over de grootsheid van de natuur. Toch is zijn werk licht en van een stille eenvoud. Het maakt de kijker bewust van de kwetsbare schoonheid van onze aarde. 

Net zoals Rembrandt dat in de zeventiende eeuw deed, maakt Casper Hoogzaad zijn verf zelf. De grondstoffen voor deze verf zijn niet schadelijk voor het milieu. Aan een basis van eitempera en pigmenten voegt Hoogzaad kristallen en mineralen toe die afkomstig zijn uit het regenwoud. Ze geven zijn schilderijen een mysterieuze gloed en maken de kleuren intenser dan die van industriële olieverf. Helder blauw, goudgeel, intens rood en diepe zwarten kenmerken zijn kleurenpalet.

Bij de tentoonstelling verscheen het boek Suriname (50 pagina’s, ISBN 978-90-813084-0-3) met schilderijen en tekeningen van Casper Hoogzaad, ingeleid door kunsthistoricus Hein van Haaren.