Zoeken

Van Piep tot Stok: jong geleerd, oud gezond!

Wat we leren van ERGO en Generation R, twee unieke bevolkingsonderzoeken
in Rotterdam. Heeft luchtverontreiniging invloed op een ongeboren kind? Wat kunnen we leren van scans van de hersenen van kinderen? Kunnen we dementie al opsporen, voordat de patiënt er last van krijgt? Hebben sommige mensen meer kans om te gaan roken, en kunnen sommige rokers makkelijker stoppen dan andere? Het antwoord op deze en andere vragen krijg je in de tentoonstelling ‘Van piep tot stok: jong geleerd, oud gezond!’ in Het Natuurhistorisch.

Medische onderzoekers van het Erasmus MC zijn geïnteresseerd in grote groepen gezonde mensen, zoals de 10.000 kinderen die deelnemen aan Generation R en de 13.000 45+ers van ERGO. Ze kijken niet alleen naar medische achtergronden, maar ook naar leefstijl en genetische achtergrond. De tentoonstelling laat zien hoe de deelnemers aan deze unieke Rotterdamse bevolkingsstudies een belangrijke bijdrage leveren aan nieuwe kennis over gezondheid en het ontstaan van ziekten.

De tentoonstelling belichtte verschillende aspecten van de bevolkingsstudies, zoals groei en ontwikkeling, gezond ouder worden, ziektebeelden, geneesmiddelen, maar ook wetenschappelijke methoden en gewoonten. Bezoekers konden bloedvaten in de eigen ogen bekijken, de geluiden leren kennen van verschillende MRI-scanners en uitvinden wat je ‘loopje’ zegt over je gezondheid. 


Dit was de vijfde tentoonstelling die het Natuurhistorisch en het Erasmus MC samen maken. Het begon met het spraakmakende ‘Plant je voort!’ in 2002. ‘Mensbeeld: kijk naar je eigen’ en ‘Prikkels: Pijn & Pret’ volgden in 2003 en 2005. Vlak voor de Mexicaanse griep uitbrak opende in februari 2009 ‘H5N2 - de evolutie van een griepvirus’. Met ‘Van Piep tot Stok’ richten de beide buren zich weer op een breed publiek dat in gezondheid en biowetenschap geïnteresseerd is. De tentoonstelling duurde van 30 september 2011 t/m 25 maart 2012, en vond plaats in het kader van 'Het Familiealbum', een project van het Erasmus MC.