Zoeken

Meeuw in uitvoering

Met een (dode) meeuw als basis liet deze tentoonstelling zien hoe het museum dieren prepareert en bewaart. Krijgt de doodgereden meeuw een tweede leven als skelet of als balg? Wordt hij opgezet of gaat het kadaver compleet op sterkwater? Deze expositie waarin een brede selectie uit de meeuwencollectie te zien is, duurde van 28 juli t/m 9 december 2012.

De vogelcollectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam bestaat voor een opvallend groot deel uit meeuwen. Dat komt door een aantal omvangrijke schenkingen van privéverzamelingen. Vooral de collectie meeuwenschedels en –skeletten is rijk, zowel wat betreft het aantal soorten als de aantallen per soort. Het zijn vele duizenden ongemonteerde skeletten en losse schedels. Daarnaast heeft het museum ook een mooie collectie opgezette meeuwen en balgen (min of meer plat geconserveerde huiden). Voor deze tentoonstelling over prepareren en bewaren is daarom ‘de meeuw’ als uitgangspunt genomen.
 
De tentoonstelling ‘Meeuw in uitvoering - over prepareren en verzamelen’ neemt de bezoeker mee achter de schermen van Het Natuurhistorisch. Waarom bewaart het museum dode dieren? Hoe komt het museum aan de collectiestukken? Maakt het museum dieren dood ten behoeve van de collectie? Wie doet het snijwerk? Wat bewaart het museum van een dier en waarom eigenlijk?

Hoeveel meeuwen heeft het museum inmiddels digitaal geregistreerd? Zoek in de collectiedatabase op Laridae.