Zoeken

Nomaden van de oceaan

Albatrossen & stormvogels van het zuidelijk halfrond - foto's van Lex van Groningen

De expositie Nomaden van de oceaan toonde foto's van albatrossen en stormvogels van het zuidelijk halfrond. Denk je eens in: zo'n 70% van onze aarde wordt bedekt door oceanen. Maar....slechts weinig vogelsoorten zijn aangepast aan een leven op open zee. De 22 soorten albatrossen en ruim 100 soorten stormvogels zijn uitstekend aangepast aan een leven op zee en vormen de groep van buissnaveligen. Zij stonden centraal in deze foto-expositie.

De expositie toonde verschillende momenten in het leven van albatrossen en stormvogels. Dat leven speelt zich doorgaans af op zee, waar ze vliegen, eten en rusten. Alleen om te broeden keren ze af en toe terug naar het eiland waar ze zelf geboren zijn, om daar hun partner van het vorige broedseizoen weer te ontmoeten. Het zijn met recht... nomaden van de oceaan.

De foto's zijn gemaakt door Lex van Groningen. Sinds 2006 vaart hij jaarlijks als (natuur)gids naar Antarctica en subantarctische eilanden, waar hij deze zeevogels ontmoet, op zee of in hun kolonie. Daarnaast werkt hij als fotograaf onder de naam Lexsample. Zijn foto's gebruikt hij om aandacht te vragen voor de bescherming van deze prachtige vogels.

De tentoonstelling Nomaden van de zee was te zien in de Haverhorst Vestibule van het Natuurhistorisch Museum en duurde t/m 16 september 2012.