Opgewonden beestjes t/m 3 maart

Wie kent het nog? Het traditionele blikken opwindspeelgoed dat na draaien aan het sleuteltje vanzelf klik-klak-klik-klak over de tafel of grond beweegt. Het Natuurhistorisch presenteerde van 15 december 2012 t/m 3 maart 2013 samen met de Kunsthal ‘Opgewonden Beestjes’, een tentoonstelling die een speelse blik werpt op de mechanische dierenwereld. Ruim tweehonderd mechanische beestjes, variërend van pinguïns tot krokodillen en van kevers tot libellen, zijn op twee locaties te bewonderen. Land- en luchtdieren in Het Natuurhistorisch en waterdieren in de naast gelegen Kunsthal, nooit eerder waren zoveel opgewonden beestjes bijeen. De tentoonstelling laat ook foto's van de blikken beestjes zien, gefotografeerd in hun eigen biotoop.

Blikken speelgoedindustrie 

Dieren vormden aan het eind van de 19e eeuw de inspiratie voor het eerste mechanische speelgoed, vliegtuigen en auto’s waren immers nog maar net uitgevonden en behoorden niet tot het alledaagse straatbeeld. In tijden van industriële revolutie en opkomende massaproductie slaagden speelgoedfabrikanten erin om klein technisch speelgoed van hoge kwaliteit te produceren en op internationale schaal te verkopen. Vooral exotische en veelkleurige soorten schopten het tot de eerste blikken opwindbeestjes, die zowel kinderen als volwassenen wisten te boeien. 

De blikken speelgoedindustrie ontwikkelde zich het snelst in Duitsland door fabrikanten als Issmayer, Ernst Paul Lehmann en Schuco. Rond 1950-‘60 groeide Duitsland uit tot het bolwerk van deze industrie. Jaren van bloei volgden, maar de opwindbeestjes moesten uiteindelijk plaatsmaken voor plastic speelgoed en de technische wondertjes werden echte collectors items.

De verzameling blikken dierenspeelgoed is bijeengebracht en gefotografeerd door Sebastian Köpcke en Volker Weinhold, Berlijn (www.mechanische-tierwelt.de)

Speciale kortingsregeling

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling mocht iedereen met een entreebewijs van de Kunsthal voor de prijs van een kinderkaartje (€ 3) naar binnen bij Het Natuurhistorisch, en met een kaartje van Het Natuurhistorisch hadden kinderen gratis toegang tot de Kunsthal.

Welkom in Het Natuurhistorisch!

Geen online tickets met tijdslot meer
 

Vooraf online een ticket met een vaste starttijd boeken is niet meer nodig. Tickets kunnen 'gewoon' op het moment dat je het museum binnenloopt aan de museumbalie gekocht worden.

Lees hier welke coronamaatregelen nog gelden, en welke niet meer.

Op 3 oktober om 14:00 uur geeft Philippe König een lezing over (zijn) Helden van de valkerij. Info en reserveren: hier.