Zoeken

Raamslachtoffers - foto's van André van Soest

Het Natuurhistorisch exposeert van 6 september t/m 7 december 2014 een serie foto’s die André van Soest maakte van dode vogels. Het zijn allemaal raamslachtoffers – vogels die een botsing met glas niet overleefden. 

Fotograaf André van Soest koos raamslachtoffers als onderwerp omdat er zich wereldwijd jaarlijks miljarden vogels doodvliegen tegen glazen ruiten en gevels. Glas is voor vogels een onzichtbare barrière die vele soorten hard treft. Dit wordt duidelijk door de verscheidenheid aan vogels die op de tentoonstelling te zien zijn. De twintig geselecteerde foto’s portretteren vogelsoorten die bijna overal in Nederland voorkomen, van appelvink tot aalscholver, en van boerenzwaluw tot brilduiker.

Mondiaal probleem
Door vogels vlak na hun fatale botsing met glas te fotograferen, geeft fotograaf André van Soest deze slachtoffers een podium, een tweede leven. Hij vraagt daarmee aandacht voor de talloze vogels die op die manier om het leven komen. “Ik wil architecten en bouwers prikkelen om oplossingen voor dit wereldwijde probleem te vinden en toe te passen”. De geportretteerde vogels zijn op een zodanige gedetailleerde, subtiele maar toch dramatische wijze in beeld gebracht, dat de toeschouwer niet alleen de schoonheid van de vogels in zich opneemt, maar zich ook het drama realiseert dat zich heeft afgespeeld. 

Traumameeuw
Op zoek naar raamslachtoffers voor zijn fotografieproject was André van Soest de eerste die de inmiddels beroemde ‘traumameeuw’ (vond en) fotografeerde. Deze kokmeeuw kwam in oktober 2011 boven Hilversum in botsing met de (glazen) cockpit van een traumahelikopter die daardoor een noodlanding moest maken. De geprepareerde vogel (NMR 9989-003254) kreeg een ereplaats in de collectie Dode-dieren-met-een-verhaal van Het Natuurhistorisch. De foto van de traumameeuw maakt deel uit van de expositie Raamslachtoffers.

Over de fotograaf
André van Soest fotografeert vanaf zijn 18e jaar. In die tijd waren Richard Avedon, Robert Capa en Sanne Sannes zijn voorbeelden. In zijn studietijd (1965-1972) was zijn vrouw zijn model en maakte hij een fotografische impressie van de ‘oude’ stad Nijmegen, de stad waar hij geneeskunde studeerde. Na zijn pensionering als huisarts in 2009 ging hij zich intensiever met fotografie bezig houden en volgde hij een opleiding aan de Fotovakschool in Amsterdam. Sindsdien maakt hij stillevens, portretten en natuurfoto’s op een eigenzinnige, niet alledaagse manier.

De tentoonstelling Raamslachtoffers loopt van 6 september tot 7 december 2014.

Bij de expositie verschijnt een gelijknamig boek met foto’s van André van Soest, ingeleid door Kees Moeliker en Dick A. Jonkers (ISBN  9789082263404, 80 pagina’s; euro 24,50, te koop in de Museumwinkel).