Zoeken

Het kuurtje, hoe lang nog?

Sinds de ontdekking van antibiotica door Alexander Fleming in 1928 is ‘het kuurtje’ ingeburgerd als middel tegen infectieziekten. Helaas wordt dit geneesmiddel vaak onnodig voorgeschreven en foutief gebruikt. Schadelijke bacteriën worden daardoor resistent en infecties kunnen niet meer behandeld worden. De tentoonstelling ‘Het kuurtje, hoe lang nog?’ liet zien wat de gevolgen voor onze gezondheid(szorg) zijn en hoe inventieve wetenschappers en innovatieve farmaceutische bedrijven naar oplossingen zoeken. Bovendien werd getoond dat wijzelf antibiotica-resistentie ook te lijf kunnen gaan.

Naast verhelderende diagrammen, antieke instrumenten en levende bacteriën werd de bezoeker van de tentoonstelling geconfronteerd met zijn of haar eigen al dan niet resistente bacteriën.

Het kuurtje, hoe lang nog? - een tentoonstelling over mensen, bacteriën & antibiotica-resistentie - duurde tot 13 augustus 2017 en was een samenwerkingsproject tussen Het Natuurhistorisch en het naastgelegen Erasmus MC

De tentoonstelling werd geopend met een videoboodschap van Edith Schippers, Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Sport. 

De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door Pfizer Nederland, de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen en het Europese onderzoeksproject DIAGORAS.