Zoeken

Jan van der Kooi - Meestertekenaar

Jan van der Kooi (1957) tekent behalve landschappen, naakten en portretten ook dieren. Speciaal voor Het Natuurhistorisch selecteerde hij een serie van 18 dierentekeningen die hij onder de titel Orangs, Olifanten en Gorilla’s vanaf 3 december 2016 exposeerde in de Van Roonzaal van het museum. Bijzonder daarbij zijn schetsboeken en werkmappen met voorstudies die nooit eerder aan het grote publiek getoond zijn.

Tekenen begint voor Jan van der Kooi met studie. Voordat hij zijn werk op papier zet, verdiept hij zich tot in het kleinste detail van de anatomie van zijn onderwerp. Daarom is hij kind aan huis in Natuurhistorische musea, dierentuinen en faculteiten diergeneeskunde. Hij heeft de morfologie van tijgers, apen en andere dieren in de vingers en in het hoofd en weet ook hoe ze zich gedragen. Volgens Jan van der Kooi weerspiegelen zijn tekeningen ‘het resultaat van een synthese tussen wat ik weet en wat ik zie’. Zijn werk heeft daardoor een verbluffende gelijkenis met dat van de oude meesters. Kenners noemen hem niet voor niets Leonardo’s leerling en 'beter dan Rembrandt'.

De kunstenaar zelf blijft daar nuchter onder: hij studeert en gaat met een welhaast maniakale gedrevenheid door met tekenen en schilderen. Zie www.janvanderkooi.nl

De tentoonstelling 'Jan van der Kooi - Meestertekenaar - Orangs, Olifanten en Gorilla’s' duurde van 3 december 2016 t/m 19 maart 2017.