Zeepokken en aaibare aangroei

Het Natuurhistorisch presenteerde van 8 oktober t/m 11 december 2016 een bijzondere serie foto’s die Colle maakte van wrakstukken van het gezonken schip de Baltic Ace.

Na een aanvaring op de Noordzee op 5 december 2012 zonk de Baltic Ace met aan boord 1417 auto’s en elf opvarenden naar de zeebodem. Na drieënhalf jaar is het wrak in 2015 onder water in stukken gezaagd en op pontons gehesen voor sloopverwerking in het Rotterdamse havengebied. Colle raakte geïntrigeerd door het industrielandschap waarin de enorme hoeveelheid staal van de Baltic Ace domineerde. Zij fotografeerde de wrakstukken vanaf het water en havenpieren.

Op ingezoomde foto’s van het geborgen scheepswrak ontdekte Colle in haar werkplaats patronen van zeepokken, kokerwormen en aaibare aangroei van wieren. Hieruit stelde zij een serie samen waarin de versmelting van zeepokken en aaibare aangroei met het scheepswrak als voedingsbodem centraal staat. De kleur en erosie van het staal vormen samen met de aangroei beelden die het scheepswrak een aangrijpende, vervreemdende schoonheid geven.

Uit de collectie van het museum was een aantal zeepokken te zien, waaronder exemplaren die op de huid van een bultrug leefden.

Museum gesloten | closed

Het Natuurhistorisch is in verband met de coronamaatregelen voorlopig gesloten.

Het Natuurhistorisch gaat online doodleuk door! Bezoek 'Museum Online' op onze website.

Wij kunnen in deze coronatijd best wel wat vrienden gebruiken! Meld je hier aan en ontvang het boek 'Natuurschatten' als welkom. 

Voor kinderen is er een gratis zoekkaart waarmee je buiten (en later als het museum weer open is) ook in het museum naar stadsdieren kunt speuren.