Zoeken

Van Teeffelen’s Ornithologisch Handboek

Van 22 februari t/m 25 juni 2017 exposeerde Els van Teeffelen een speciale selectie vogeltekeningen uit haar speciaal verschenen ‘Van Teeffelen’s Ornithologisch Handboek’. Het zijn groepsportretten in inkt op papier (30x30 cm) van allerhande vogels, waarover zij zegt:

 

“Het begon bij een boom. In het vroege voorjaarslicht bekeek ik de vogels eromheen en probeerde ze nauwkeurig - naar de natuur - te tekenen. Al snel kreeg ik vogels op papier zonder ze te observeren. Ze vloeiden soepel uit mijn inktpen - niet bestaande vogels, zonder mij te bekommeren om de werkelijke vormen van romp, poten, staart en kuif. Karakteristiek, maar niet karikaturaal, onbedoeld met elkaar in gesprek. In de weken, maanden en jaren erna volgden vele tekenvellen. Ik kreeg er plezier in hoe de vogels zich op papier ontpopten, verschillend maar toch met onmiskenbare familietrekken.”

 

Els van Teeffelen bundelde honderd tekeningen in ‘Van Teeffelen’s Ornithologisch Handboek’ - een knipoog naar bestaande encyclopedische vogelboeken.