Doorgelicht - röntgenkunst van Arie van ’t Riet

Arie van ’t Riet (1947) maakt röntgenfoto’s van natuurtaferelen. Sinds 2010 bouwt hij in zijn werkplaats met dode dieren en verse planten een schouwspel op een röntgenfilm. Vervolgens maakt hij met röntgenstraling van verschillende energieën een foto. Als technisch natuurkundige weet hij als geen ander zowel een flinterdun boomblaadje als het skelet van een vogel op dezelfde film in beeld te brengen. Na inscannen van de analoge röntgenfilm en met minimale digitale beeldbewerking - inverteren, kalibreren en wat kleur in de planten - ontstaan verrassende dierenfoto’s die met nadruk op het binnenste letterlijk anders belicht zijn.

Voor deze tentoonstelling maakte Het Natuurhistorisch een selectie uit deels niet eerder gepubliceerde röntgenkunst van Arie van ’t Riet, waaronder een vliegende uil, een zingende merel, kronkelende palingen en een gravende mol. Preparaten uit de museumcollectie completeerden de expositie.

De tentoonstelling duurde van 21 januari t/m 8 april 2018.

Museum gesloten | closed

Het Natuurhistorisch is in verband met de coronamaatregelen voorlopig gesloten.

Het Natuurhistorisch gaat online doodleuk door! Bezoek 'Museum Online' op onze website.

Wij kunnen in deze coronatijd best wel wat vrienden gebruiken! Meld je hier aan en ontvang het boek 'Natuurschatten' als welkom. 

Voor kinderen is er een gratis zoekkaart waarmee je buiten (en later als het museum weer open is) ook in het museum naar stadsdieren kunt speuren.