Zoeken

Zwanenzang - schilderijen van Ilse Wielage

Ilse Wielage, van huis uit medisch en wetenschappelijk illustrator, heeft altijd liefde voor mens en natuur gehad. In haar vrije werk vormen dieren die het slachtoffer zijn geworden van menselijk handelen een belangrijke inspiratiebron. In de tentoonstelling ‘Zwanenzang’ stond de knobbelzwaan centraal als symbool voor eeuwige schoonheid en trouw. Het resultaat - een serie van zes olieverfschilderijen en enige voorstudies - roept emoties op rondom dood en liefde. Sterke contrasten werden verenigd op kleurrijke doeken die met zachte toets geschilderd zijn. Het mooie en het beangstigende werden met dezelfde liefdevolle intimiteit vereeuwigd. Vanuit het besef dat we zowel tot geweld, haat en vernietiging als tot liefde en respect in staat zijn, dwingt het zwanenwerk van Ilse Wielage stil te staan bij de keuzes die we hierin kunnen maken.

De tentoonstelling 'Zwanenzang' duurde van 29 september 2018 t/m 13 januari 2019.

Ilse Wielage exposeerde eerder in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. In 2003 waren haar medisch-wetenschappelijke illustraties te zien in de tentoonstelling 'Mensbeeld' en in 2008 exposeerde ze solo met 'Vijf schilderijen'. 

In de Museumwinkel was te koop de publicatie ‘Ilse Wielage - Oil painted’ waarin alle geëxposeerde werken zijn afgebeeld en beschreven (ISBN 978-90-829058-0-9; pp 1-28; 8 euro).