Zoeken

Komt een leeuw bij de dokter - hart & vaten bij mens & dier

Als je een hand op je borst legt dan voel je het kloppen: je hart. Via de vaten pompt het hart bloed rond in je lichaam. Zo wordt het lichaam van mens en dier voorzien van energie. In de tentoonstelling ‘Komt een leeuw bij de dokter’, die in samenwerking met het Erasmus MC Hart en Vaat Instituut is ontwikkeld, zie je dat niet alleen jij, maar elk gewerveld dier hart en vaten heeft. De echte harten van bijvoorbeeld een hondshaai, schildpad en pinguïn die we tentoonstellen, laten de verschillen én overeenkomsten zien. Want hoewel de mens niet echt lijkt op een blauwe vinvis of een cavia, is het bouwplan van elk hart nagenoeg hetzelfde. Het hart zit eigenlijk best slim in elkaar.

Bij een mensenhart gaat echter ook wel eens wat mis. Ontdek in de tentoonstelling hoe een hart er dan uitziet, voel hoe een ziek hart moet werken en zie wat eraan te doen is. Artsen en onderzoekers van het Erasmus MC Hart en Vaat Instituut doen hun best het mensenhart gezond te houden of te repareren. In 1984 vond de eerste harttransplantatie van Nederland plaats in het Erasmus MC. Sindsdien heeft de tijd niet stilgestaan. Verbaas je over wat er sinds die eerste transplantatie allemaal is gebeurd op het gebied van preventie, diagnose en behandeling van hart en vaten en wat er nodig was en is in een operatiekamer. Kijk mee met een echte operatie en zie hoe artsen een hart tijdens transplantatie buiten het lichaam laten kloppen. Kortom, kom je verwonderen over hart en vaten.

De tentoonstelling ‘Komt een leeuw bij de dokter - hart & vaten bij mens & dier’ duurt van 8 oktober 2023 t/m 15 september 2024.
Let op: In deze tentoonstelling zijn preparaten van menselijke afkomst te zien. Deze kunnen als confronterend worden ervaren. 

Ben je benieuwd naar meer weetjes over dierenharten? Ontdek ze in Diergaarde Blijdorp met de speciale hart en vaten-route