Zoeken

Het beest in ons

In ‘Het beest in ons’ vertelden vijfentwintig dieren uit de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam een actueel verhaal. Vijfentwintig bekende auteurs − van Paulien Cornelisse tot Raoul de Jong − schreven die monologen, waarin elk dier een prikkelend verhaal 'vertelt' over een actuele uitdaging in de mensenwereld, zoals integratie, vrije seks, racisme, mannelijke zwangerschap, genderfluïditeit en ouderdom. Het gaat om dieren in wiens omgeving deze uitdagingen ook spelen en wiens gedrag ons iets leert of inspireert. Want veel van wat wij als menselijke eigenschappen beschouwen, is ook dieren niet vreemd. 

Het Natuurhistorisch trok de stad in met een mobiele opnamestudio, waarin stadsbewoners een monoloog naar keuze konden inspreken. Het resultaat, een tentoonstelling en een boek, was vanaf  4 juni 2022 te zien, te beluisteren en te lezen.

De tentoonstelling ‘Het beest in ons - dieren geven hun kijk op de wereld van nu'  duurde oorspronkelijk t/m 6 november 2022, maar werd verlengd t/m 15 januari 2023.

De tentoonstelling werd afgesloten met een talkshow 'Het beest in ons' op zondag 15 januari 2023 in de Hoboken Salon van het museum. 

Makers en sponsors
‘Het beest in ons’ werd gerealiseerd door het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en initiatiefnemer Johan Idema, en is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, VriendenLoterij Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Letterenfonds, VSBfonds, Elise Mathilde Fonds, de Gemeente Rotterdam, de G.Ph. Verhagen-Stichting, Erasmusstichting, Van der Mandele Stichting, Stichting Orlanda Goban, Stichting Verzameling Van Wijngaarden-Boot, de Van Leeuwen Van Lignac Stichting en de Vrienden van Het Natuurhistorisch. Studio Spass is vormgever van de tentoonstelling en het boek werd uitgegeven door Trichis.

Besluister hier alle dierenverhalen, geschreven door bekende auteurs en ingesproken door stadsbewoners.