Zoeken

Stadsnatuur onder de loep - foto’s van Judith Tielemans

Voor een Rotterdamse stadsecoloog is geen dag hetzelfde. De één doet nachtelijk vleermuisonderzoek op een begraafplaats, de ander vist naar waterplanten in het Zuiderpark, zoekt insecten op de Dakakker of vorst roofvogelnesten in het Vroesenpark.

Bureau Stadsnatuur is een onderzoeksafdeling van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. De zeven stadsecologen die er werken, bestuderen de levende natuur in stedelijke omgeving. Documentair fotograaf Judith Tielemans legde dit veelzijdige veldwerk haarscherp en met oog voor detail vast in een fotoserie die Het Natuurhistorisch van 14 september 2019 t/m 5 januari 2020 exposeerde onder de titel ‘Stadsnatuur onder de loep’.

Stadsbotanicus Remko Andeweg, vleermuisonderzoekers Rens de Boer en Niels de Zwarte, roofvogelexpert André de Baerdemaeker, libellenkenner Garry Bakker en groene daken-ecoloog Eva Drukker namen Judith mee de stad in en gaven haar niet alleen een boeiend beeld van hun werkzaamheden als ecoloog bij Bureau Stadsnatuur, maar ook inzicht in het belang van (het in kaart brengen van) de urbane biodiversiteit en de vaak verrassende resultaten van stadsecologisch onderzoek.

Judith Tielemans (1994) is freelance journalist en fotograaf. Zij studeerde in 2019 af aan de School voor Journalistiek in Utrecht en publiceerde haar werk onder andere in Het Parool. Voor OneWorld.nl rapporteerde zij eerder over Bureau Stadsnatuur met de vijfdelige serie ‘Wat doet een ecoloog in de stad?’.