Zoeken

Metamorfose: poëzie van de verandering - boekillustraties van Merlijne Marell

Met oog voor detail en liefde voor gepriegel tast Merlijne Marell haar omgevende natuur af. Diezelfde blik en tastzin neemt zij mee wanneer ze haar impressies vertaalt naar drukwerk op papier. Scherpe vormen en uitgebalanceerde composities in linosnede laat ze contrasteren met zachte kleurnuances en schilderachtige texturen van monotype. 

Over de schouder van de maker mogen we in deze tentoonstelling meekijken naar de originele illustraties van het boek Metamorfose. We zien hoe Merlijne Marell de onderwerpen in potlood verkent, het schetsboek gebruikt als extern werkgeheugen, vlakken en lijnen definitief maakt in linoleum, en inkt overbrengt via een koperen plaat. Hoe zij met gutsen, wattenstaafjes en poetsdoekjes vorm geeft aan kikkerdril en larvenmassa. En hoe zij een zwart-witte panda, een doorzichtige kwal en een bruine mug met evenveel gevoel voor kleur tot leven brengt als bonte vogels en vlinders.

Eindeloos geduldig vereeuwigt Merlijne Marell eendagsvliegen en zeventienjaarscicaden. Aandachtig wijdt ze zich in haar atelier aan transformerende processen. Laag voor laag neemt ze je mee in de poëzie van de verandering.

Deze tentoonstelling laat proces en resultaat zien van het illustratiewerk voor het boek Metamorfose. Over uitsluipers, ontpoppers, openklappers en andere veranderlijke dieren, geschrevendoor Geert-Jan Roebers en uitgegeven bij Lannoo (november, 2024).

Metamorfose: poëzie van de verandering - boekillustraties van Merlijne Marell is te zien van 17 november 2024 t/m 16 maart 2025.