Zoeken

Natuur om bij stil te staan - schilderijen van Rafael Martig

De schilderijen van Rafael Martig tonen hoe natuur in de stad zich niet laat bedwingen, en overal tussen onze voeten omhoog schiet. Meer dan levensgroot afgebeeld valt de schoonheid op van de planten en mossen waar je normaal gewoon aan voorbij zou lopen. De geometrische patronen van onze menselijke bouwdrang worden doorbroken door de organische vormen van de plantjes.

De plantjes die zich door de kieren in onze bestrating heen weten te dringen worden vaak aangemerkt als “onkruid”, een term die de waardevolle van de niet nuttige planten onderscheidt. Maar de waarde van een plant kan veranderen. In de wetenschappelijke benamingen van vele van deze planten is de term officinale terug te vinden, verwijzend naar de historische medicinale rol van de planten. “Onkruid” is het dus niet altijd geweest.  

Rafael Martig is kunstenaar en bioloog. Met zijn werken hoopt hij de ogen van de kijker te openen voor de waarde van het groen waar we zo vaak aan voorbij gaan. Groen in de stad is van belang voor de biodiversiteit en de waterberging, voor de verkoeling en de gezondheid van de bewoners. De planten die zich vanuit het plaveisel omhoog worstelen kunnen gezien worden als lastig onkruid dat verwijderd moet worden, maar ook als boegbeeld van de weerbare natuur die de stad zo hard nodig heeft. Éen ding is zeker, na het zien van deze tentoonstelling zul je niet snel meer zonder nadenken aan deze planten voorbij lopen.

Natuur om bij stil te staan - schilderijen van Rafael Martig is te zien van 16 maart t/m 23 juni 2024