Zoeken

Jasper de Gelder: Shifting Habitats - een blik op een nieuwe natuur

De natuur wordt in Nederland steeds aan veranderingen blootgesteld. Deze veranderingen zijn soms natuurlijk, maar komen vaak ook door de invloed van de mens. Er ontstaan zo nieuwe plekken waar planten en dieren voor kunnen komen. Sommige soorten lijken zich makkelijk aan een nieuwe omgeving aan te passen en kunnen zo voor onverwachte ontmoetingen zorgen.

Jasper de Gelder legt in 'Shifting Habitats' de focus op het leven onder water. Ook in deze ‘onzichtbare wereld’ zijn veel soorten te vinden die hier oorspronkelijk niet voorkwamen. Inmiddels kijkt niemand er meer van op om Amerikaanse rivierkreeft, karper, roofblei, snoekbaars, zonnebaars, zoetwaterkwal en grondels te zien. En mits ze niet te lastig zijn, ontvangen we deze nieuwkomers vaak met open armen.

In zijn werk speelt Jasper de Gelder met deze onzichtbare wereld en de dieren die daar hun thuis vinden. Zijn schilderijen en epoxywerken geven een inkijkje in een wereld die niet de onze is, maar dat met een beetje verbeeldingskracht wel zou kunnen zijn. Er ontstaat een symbiose tussen dieren in de onderwaterwereld en de landschappen boven de waterspiegel die we allemaal kennen. De dieren en andere organismen in zijn werk hebben gedaan wat ze in de natuur altijd al doet: zij hebben een nieuwe plek, een nieuwe habitat gevonden.

De tentoonstelling duurde van 22 januari t/m 21 mei 2023.