The Rat Gazette - foto’s van Arjan Schuitman

Met de tentoonstelling ‘The Rat Gazette’ brengt Arjan Schuitman een ode aan misschien wel het meest verguisde dier ter wereld – de rat.

Tien jaar lang bereisde hij drie continenten om ze te fotograferen in onderzoekscentra, fokkerijen, restaurants, tempels, musea en op straat en legde daarmee vast welke bijzondere relaties er tussen mensen en deze knaagdieren bestaan. Zijn indringende foto’s laten zien dat ratten niet alleen worden bestreden als plaagdier maar ook worden aanbeden en benut, als huisdier, speurdier, showdier, delicatesse, proefdier en museumobject. De foto’s zijn zowel vertederend als onsmakelijk en roepen behalve afschuw vooral verbazing en bewondering op. Juist daardoor stelt ‘The Rat Gazette’ ons beeld van ratten drastisch bij. Geconserveerde museumexemplaren van over de hele wereld completeren de tentoonstelling met een indruk van de biodiversiteit en geografische variatie van ratten.

Documentair fotograaf Arjan Schuitman (1964) kwam ruim 10 jaar geleden toevallig in aanraking met ratten. Schoorvoetend maar met een gezonde dosis nieuwsgierigheid ging hij met zijn camera op verkenning en kwam zo steeds dieper in ‘de rattenwereld’ terecht. Schuitman werd een rattenbewonderaar en startte het project ‘The Rat Gazette’ dat nu uitmondt in een tentoonstelling in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en een fotoboek dat gelijktijdig met de opening van de expositie bij Uitgeverij Komma verschijnt.

‘The Rat Gazette’ zou van 13 december 2020 t/m 21 maart 2021 duren, maar was vanwege de coronasluiting slechts een dag te zien. Zodra het museum weer opent, zal deze tentoonstelling ongeveer drie maanden te zien zijn. De planning is nu 5 juni t/m 12 september 2021.

Het Natuurhistorisch is weer open!

Vooraf reserveren met begintijd blijft verplicht. Entreekaarten via onze online ticketshop.

Het is verplicht om vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Behoor je tot de COVID-19 risicogroepen en wil je het museum met zo min mogelijk medebezoekers delen? Bel onze front-office voor actuele informatie over (doordeweekse) dagen en tijdstippen waarop het rustig is: 010-4364222.