Het Kabinet van dr A.B. van Deinse

Deze vaste presentatie geeft een overzicht van de door dr A.B. van Deinse bijeengebrachte collectie dierkundige rariteiten en resten van zeezoogdieren.

Geschiedenis van de verzameling
In het begin van de Eerste Wereldoorlog spoelden vier dode vinvissen aan op de Hollandse kust. Ze waren in aanvaring gekomen met drijvende mijnen. Bioloog Anton Boudewijn van Deinse (1885 - 1965), leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam, had er lucht van gekregen, toog naar de kust en verzamelde tussen Katwijk en Scheveningen zeven baleinen. Na deze gebeurtenis staat de rest van Van Deinses leven in het teken van walvissen en andere zeezoogdieren.

In een halve eeuw bracht hij in het Erasmiaans Gymnasium een indrukwekkende natuurhistorische verzameling bijeen, het zogenaamde ‘Kabinet Van Deinse’. Het bestond uit skelet-onderdelen van walvis- en dolfijnachtigen, de op sterk water geconserveerde vlezige delen van deze dieren en alle mogelijke relikwieën van de Nederlandse walvisvaart. Als leraar verrijkte hij zijn kabinet ook met talloze dierkundige rariteiten die hij bij zijn biologie-lessen gebruikte.

Van Deinse fabriceerde zijn preparaten op onnavolgbare wijze met behulp van ijzerdraad, zwart gelakte plankjes, lijstjes en sokkeltjes en etiketteerde alles uitgebreid in zijn karakteristieke handschrift of met sjabloonletters. Na zijn dood droeg het Erasmiaans Gymnasium een deel van de collectie over aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie (Naturalis) in Leiden. In 1987 kreeg het Natuurhistorisch Museum Rotterdam het restant. Deze verzameling is sinds 2000 permanent tentoongesteld in een sfeervolle ruimte.

Het museum in coronatijd

Het Natuurhistorisch is weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen:

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is verplicht om vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

In het museum zijn mondmaskers verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder.