Vervlogen tijden? - weidevogelportretten door Rafael Martig

In de tentoonstelling ‘Vervlogen tijden?’ portretteerde kunstenaar en bioloog Rafael Martig Nederlandse weidevogels – levensgroot en niet op een paaltje in de polder maar in een museale setting. Voor zijn olieverfschilderijen stonden grutto, kievit, kemphaan, wulp, tureluur, watersnip en scholekster uit de collectie van Het Natuurhistorisch model. Deze historische museumexemplaren, afkomstig uit de Zuid-Hollandse veenweiden, stonden in de tentoonstelling oog in oog met hun eigen portretten. Ze stelden de bezoeker de indringende vraag ‘Hoe lang duurt het nog voordat we de Nederlandse weidevogels alleen nog in natuurhistorische musea kunnen zien? Zijn het vervlogen tijden of ondernemen we actie?’. 

Beeldend bioloog Rafael Martig (1992) werkte als weidevogelonderzoeker op Ameland en weet als geen ander hoe deze vogels het landschap en de biodiversiteit verrijken. Terug in de Randstad, in een landschap gedomineerd door monoculturen van Engels raaigras, waar nauwelijks meer een weidevogel te bekennen is, moest hij afkicken. Hij leende opgezette weidevogels uit de collectie van Het Natuurhistorisch, nam de kwast ter hand en maakte zeven olieverfschilderijen van weidevogels uit vervlogen tijden.

'Vervlogen tijden?' duurde van 19 september t/m 29 november 2020.

Museum gesloten | closed

Het Natuurhistorisch is in verband met de coronamaatregelen voorlopig gesloten.

Het Natuurhistorisch gaat online doodleuk door! Bezoek 'Museum Online' op onze website.

Wij kunnen in deze coronatijd best wel wat vrienden gebruiken! Meld je hier aan en ontvang het boek 'Natuurschatten' als welkom. 

Voor kinderen is er een gratis zoekkaart waarmee je buiten (en later als het museum weer open is) ook in het museum naar stadsdieren kunt speuren.