Zoeken

Virus & Host - een onmogelijke liefde

Wat is een virus en hoe ontstaat het? Wat voor emoties roept een virus op, wat doet het met mensen? LenS Fotografie (het duo Linda Grool en Sabine Heetebrij) ging twee jaar geleden voor Viruskenner - een project om middelbare scholieren kennis te laten maken met virussen - op zoek naar een manier om het begrip virus op een creatieve manier weer te geven. Het resultaat is een serie fotowerken die door de coronapandemie actueler dan ooit is. Alle 16 werken waren voor het eerst in hun complete samenhang van 5 december 2020 t/m 14 februari 2021 te zien in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Linda Grool verdiepte zich voor haar serie in het onbekende virus: wat is het, hoe ontstaat het en hoe vermenigvuldigt het zich? Om dit weer te geven, creëerde Linda uit meerdere (delen van) foto’s nieuwe beelden waarmee zij verschillende stadia van de ontwikkeling van het virus weergeeft. Linda ‘schildert’ als het ware met lagen en onderdelen van foto’s om zo een nieuw beeld te maken dat haar gevoel en visie verbeeldt.

Sabine Heetebrij richtte zich voor haar aandeel in de serie op wat er gebeurt als een mens besmet wordt door een virus. Hiervoor heeft zij balletdansers gefotografeerd die de sterke en gezonde mens verbeelden die overvallen wordt door een virus. Het virus zelf is als extra laag aan het beeld toegevoegd en geeft het verval, de beschadigende en soms verwoestende werking van de besmetting weer.

De fotowerken van Linda en Sabine vertellen het verhaal van de intieme relatie tussen virus en host - een onmogelijke liefde, zeker nu het coronavirus de mens in zijn greep houdt.

De expositie 'Virus en Host' is mogelijk gemaakt door Stichting Cirion.