Zoeken

Gevlekte gladde haai van strand Hoek van Holland in museumcollectie Het Natuurhistorisch

[22 september 2021]  De Politie Hoek van Holland kreeg op woensdagochtend 22 september 2021 een bijzondere melding: een haai op het strand. Het bleek om een verse dode haai van bijna 1 meter lengte te gaan. Een telefoontje en een paar foto's per Whatsapp naar het Natuurhistorisch Museum Rotterdam maakten duidelijk dat het in elk geval niet om een hondshaai gaat. Die soort spoelt wel vaker aan. Conservator Bram Langeveld haalde de vis op het politiebureau op en in het museum stelde hij vast dat het om een mannetje van de gevlekte gladde haai (Mustelus asterias) gaat. De lengte van 92,5 cm wijst op een bijna volwassen exemplaar. De doodsoorzaak is onduidelijk.

Alleen gevaarlijk voor krabben en kreeften
De gevlekte gladde haai is een fraaie kraakbeenvis die totaal ongevaarlijk is voor de mens; met zijn bek vol rijen stompe tandjes is de haai alleen gevaarlijk voor krabben en kreeften, die gekraakt en opgegeten worden. De soort kwam tot circa 1970 vrij regelmatig in de Noordzee voor, maar verdween daarna. Pas in de laatste jaren lijkt de soort weer wat toe te nemen. De waarnemingen concentreren zich met name in de voordelta van de provincie Zeeland. In 2018 werd een levend exemplaar gezien voor de kust van Terschelling. Begin augustus 2021 spoelde er een aan op strand de Zandmotor bij Ter Heide, maar strandvondsten blijven zeldzaam.

Eerste voor Rotterdam
De gevlekte gladde haai van Hoek van Holland is geconserveerd en opgenomen in de collectie van Het Natuurhistorisch onder nummer NMR 9979-189070. Het is het eerste goed gedocumenteerde exemplaar van deze soort in de museumcollectie en de eerste gedocumenteerde vondst in de gemeente Rotterdam. De aanwinst is geconserveerd in alcohol en nu blijvend beschikbaar voor onderzoek, onderwijs en tentoonstellingen.