Meld jonge eenden!

[22 mei 2020]  Hebben stadseendenkuikens het zwaarder dan eendenkuikens elders? Kees Moeliker, directeur van Het Natuurhistorisch en 'eendenman' heeft die indruk: "Hoge oeverbeschoeiingen maken het lastig voor jonge kuikens op het droge te komen. Het gevolg is dat ze uitgeput raken en kopje onder gaan. Een gemakkelijke prooi voor hongerige roofdieren.”

Nu blijkt dat de wilde eend (Anas platyrhynchos) in Nederland al jaren in aantal afneemt, is het tijd voor nader onderzoek. Sovon Vogelonderzoek Nederland heeft 2020 uitgeroepen tot het Jaar van de Wilde Eend. In een verkennende studie bleek dat de daling van het aantal eenden vooral veroorzaakt wordt door tegenvallende voortplantingsresultaten. Daarom voert de organisatie een publieksonderzoek naar het wel en wee van eendenkuikens.

Kees Moeliker is blij met het initiatief. Hij denkt dat de omstandigheden in de grote steden voor een groot deel bijdragen aan de afname. “Ik roep alle Rotterdammers op hun waarnemingen van eendenkuikens door te geven. Het zou zomaar kunnen dat vooral in Rotterdam stadseenden minder kuikens grootbrengen dan elders.” Met de uitkomsten van het onderzoek hoopt hij betere maatregelen voor de bescherming van eenden te kunnen adviseren. “Die vogels horen er nu eenmaal bij - een stad is arm zonder vrolijk kwakende eenden!

Wie een eendengezin ziet, kan dat eenvoudig met een smartphone doorgeven via https://kuikenteller.org

Welkom in Het Natuurhistorisch!

Online reserveren met tijdslot is niet meer nodig
 

Vooraf online een ticket met een vaste starttijd boeken is niet meer nodig. Tickets kunnen 'gewoon' op het moment dat je het museum binnenloopt aan de museumbalie gekocht worden.

Lees hier welke coronamaatregelen nog gelden, en welke niet meer.

Op vrijdag 29 oktober is het museum van 19:00 - 21:30 open. Kom doodleuk griezelen!