Het Natuurhistorisch wint derde prijs RAAK Stimuleringsprijs 2021

[10 december 2021]  Het Natuurhistorisch wint € 10.000,- om hun audiotour aan te passen zodat bezoekers met een visuele beperking op eigen gelegenheid het museum kunnen bezoeken en dezelfde informatie kunnen opdoen als mensen zonder beperking. Het plan won de derde prijs van de RAAK Stimuleringsprijs 2021 van de Oogvereniging. Deze vereniging zet zich in voor een toegankelijke samenleving waarin iedereen, ook mensen met een visuele beperking, kan meedoen. Museumdirecteur Kees Moeliker is trots: “Dankzij deze prijs kunnen wij nieuwe ervaringen realiseren voor mensen met een visuele beperking. Ze kunnen straks doodleuk voelen aan een geribbelde olifantenkies en de zachte krulstaart van een eend of het zingen van een potvis horen – in het museum wil je al je zintuigen gebruiken. Dezelfde bijzondere en leerzame beleving voor iedere bezoeker, dat gaan wij realiseren.”

Over de RAAK Stimuleringsprijs
De RAAK Stimuleringsprijs maakt projecten mogelijk die zorgen voor een inclusieve museumervaring voor mensen met een visuele beperking. Uit alle inzendingen heeft de jury onder voorzitterschap van cabaretier en columnist Vincent Bijlo 3 finalisten gekozen. Tot 30 november kon iedereen in Nederland zijn stem uitbrengen. Luuk-Jan Boon, directeur Oogvereniging: “Laat je inspireren door de prachtige plannen van deze prijswinnaars. Iedereen met een visuele beperking is welkom in musea, dat is waar we naar blijven streven met elkaar. Op deze feestelijke dag zijn we weer een stap verder gekomen bij dat doel!”

De prijsuitreiking was online live te volgen op woensdagmiddag 8 december. Er was een inhoudelijk programma met sprekers van onder andere Museum Martena (winnaar 2020), Visio, Bartiméus en Mikxs. Het online event is binnenkort terug te kijken via het Youtubekanaal van de Oogvereniging. Museum Het Schip in Amsterdam werd eerste, Rijksmuseum Muiderslot won de tweede prijs.