Professor Dame Jane Francis geeft de 7e Hoboken Lecture

[27 september 2017]  Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, de British Council, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en Codarts kondigen met genoegen de zevende Hoboken Lecture aan, getiteld ‘From Greenhouse to Icehouse: history and future of Antarctica’s climate', door de Britse paleoklimatoloog Professor Dame Jane Francis DCMG.

De lezing wordt traditiegetrouw vooraf gegaan door een uitvoering van delen van Haydn’s Hoboken Verzeichnis door studenten van Codarts. De discussie na afloop wordt gemodereerd door Martijn van Calmthout, wetenschapsredacteur van de Volkskrant.

De Hoboken Lecture is op woensdag 8 november 2017 vanaf 19:00 uur in het auditorium van de Kunsthal. De ontvangst is vanaf 18:00 uur in het naastgelegen Natuurhistorisch Museum, met broodjes, koffie en de gelegenheid om de tentoonstellingen te bekijken. Kaarten kosten 12,50 en zijn hier online te koop. 

De Engelstalige lezing van professor Francis gaat over de geschiedenis en toekomst van het klimaat op Antarctica, gebaseerd op haar onderzoek naar fossiele planten.

Over de lezing - Hoewel de poolstreken nu met ijs en sneeuw bedekt zijn, bewijzen fossiele planten uit de rotsbodem van Antarctica dat dit continent ooit bedekt was met groene bossen. We weten dat dankzij fossielen die 'vertellen' hoe het klimaat 100 miljoen jaar geleden langzaam afkoelde, tot de Zuidpool tien miljoen jaar geleden permanent met ijs bedekt was. Nu vinden wetenschappers bewijs van het opwarmen van het Zuidpoolklimaat en het daarmee samenhangende smelten van de ijskap. Professor Jane Francis is een van die wetenschappers. Zij bestudeert fossiele planten van de Noord- en Zuidpool. In haar Hoboken Lecture reconstrueert zij de geschiedenis van het klimaat op Antarctica en laat zij zien dat fossiele planten ons waardevolle inzichten verschaffen in het leven op hoge breedtegraden op onze toekomstige, warme planeet.

Over de spreker - Professor Dame Jane Francis DCMG is directeur van de British Antarctic Survey, gevestigd in Cambridge. Zij werd opgeleid tot geoloog aan de Universiteit van Southampton, was een NERC Postdoctoral Fellow in Londen, paleobotanicus bij de British Antarctic Survey en onderzoeker aan de Universiteit van Adelaide. Ze was een Royal Society Leverhulme Trust Senior Research Fellow, is hoogleraar paleoklimatologie en was dean van de School of Earth and Environment van de Universiteit van Leeds. Haar onderzoeksinteressen omvatten oude klimaten en fossiele planten uit poolgebieden. Zij ontving de Polar Medal voor haar bijdrage aan het Britse poolonderzoek en werd aangesteld als ‘Dame Commander’ van de Orde van St. Michael en St. George voor haar verdiensten op het gebied van de Britse poolwetenschappen en diplomatie.

Meer over de (geschiedenis van de) Hoboken Lecture: klik hier.

Zomervakantie in Het Natuurhistorisch!


 

Vacature! Collectiebeheerder Vacature!

Ook open op maandag en allerlei extra activiteiten. Benieuwd wat en wanneer? Check het hier.