Afscheid van de IJs-ijsvogel

[21 november 2019]  De beroemde ijsvogel die het Natuurhistorisch Museum Rotterdam sinds augustus 2018 exposeert in het originele ijs dat hem fataal werd, verdwijnt uit de tentoonstelling 'Dode dieren met een verhaal'. Zondag 24 november 2019 gaat de stekker uit de speciale vries-vitrine en zullen ijs en vogel langzaam ontdooien. Door degradatie van het oorspronkelijk kraakheldere ijs is de vogel niet meer zichtbaar. Museumbezoekers kunnen vanaf 11:00 uur afscheid nemen van de IJs-ijsvogel. Naar verwachting zullen de azuurblauwe veren in de loop van de dag weer zichtbaar zijn. 

"Het in het originele ijs exposeren van de ijsvogel was een experiment dat langer duurde dan verwacht", zegt conservator Bram Langeveld. "Het ijs werd weliswaar doffer, maar niet zo snel en sterk als verwacht. Een paar keer hebben we het oppervlak op kunnen poetsen zodat de vogel weer zichtbaar was. Helaas lukt dat nu niet meer. Het ijs is te ver gedegradeerd."

Het ijsblok zal zondag langzaam smelten waardoor de ijsvogel steeds dichter onder het oppervlak komt te liggen. In de loop van de dag zal de rugzijde weer verschijnen, voorspelt Langeveld: "De prachtig blauwe veren moeten dan weer haarscherp zichtbaar zijn."

Hij blijft bewaard
De conservator verwacht dat het museumstuk niet helemaal ongeschonden uit het ijs zal komen: "Het ijsvogel-lijkje zal volkomen gevriesdroogd zijn en waarschijnlijk zullen er ook veren loslaten. Afhankelijk van de staat van de vogel kan de huid later worden opgezet, of zal het geheel in alcohol worden bewaard. Verloren gaat de IJs-ijsvogel zeker niet, maar zijn ijs wel." 

Het museum in coronatijd

Het Natuurhistorisch is weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen:

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is verplicht om vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

In het museum zijn mondmaskers verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder.