Vondst verkeersslachtoffer bevestigt: de eerste boommarter in Rotterdam

[3 juli 2019]  Na de succesvolle vestiging van de steenmarter, is de eerste boommarter in Rotterdam nu ook een feit. Gisteren werd een volgroeid mannetje dood gevonden langs de Schiedamsedijk pal tegenover het Maritiem Museum, ter hoogte van de Schilderstraat in het hart van de stad. Het bijna anderhalve kilo zware roofdiertje was aangereden. Gemeentelijke boswachter Jochem Hagoort gaf onmiddellijk gevolg aan een melding van een ‘Tasmaanse duivel’ maar constateerde ter plaatse dat het een boommarter was. Hij bracht het stinkende kadaver naar het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, waar de eerste Rotterdamse boommarter een plaats in de collectie krijgt.

De boommarter (Martes martes) stond al aan de poort van Rotterdam, met een groeiende populatie in de Broekpolder bij Vlaardingen en met de vestiging, in 2018, van de soort in de Hoeksche Waard. Helaas is het voor de eerste kolonist die het centrum van de stad bereikte, slecht afgelopen.

Van de steenmarter (Martes foina) – de andere inheemse grote martersoort – huisvest Rotterdam al een kleine populatie in en rond het Zuiderpark. Ook de aanwezigheid van die soort kondigde zich aan met verkeersslachtoffers, in 2009, 2010 en 2014. Inmiddels worden ze daar gelukkig ook levend op beelden van cameravallen gezien.

In Amsterdam komen beide soorten voor, tot in het stadscentrum.

Zomervakantie in Het Natuurhistorisch!


 

Vacature! Collectiebeheerder Vacature!

Ook open op maandag en allerlei extra activiteiten. Benieuwd wat en wanneer? Check het hier.