De eekhoorn van het Kralingse Bos is in het museum

[17 juni 2019]  De Amerikaanse rode eekhoorn (Tamiasciurus hudsonicus) die eind januari 2019 in het Kralingse Bos opdook, is dood. Het knaagdier werd vanmorgen rond 10:00 uur gevonden door Marielle de Vries op het fietspad langs de Bosdreef nabij het benzinestation. Zij waarschuwde de beheerder van de Heemtuin, Leo Hoogwerf, die de eekhoorn veilig stelde.

Het dode diertje is inmiddels in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, waar bij een eerste inspectie bleek dat het een vrouwtje is, met een gewicht van 210 gram. De verwondingen wijzen er op dat het verkeer het dier fataal geworden is. De eekhoorn zal bewaard worden in de collectie van het Rotterdamse museum.

Over deze exotische eekhoorn, die vermoedelijk moedwillig in het Kralingse Bos werd losgelaten, ontstond flinke discussie: moet hij weg, of mag hij blijven? Aan die discussie is nu een voor de eekhoorn onfortuinlijk einde gekomen. De laatste inheemse rode eekhoorn uit het Kralingse Bos viel ook ten prooi aan het verkeer, in 1991. Dat exemplaar bevindt zich ook in de collectie van Het Natuurhistorisch.