De laatste Rotterdamse eekhoorn

[23 februari 2017]  Terugbladerend in zijn opschrijfboekjes vond Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, zijn in 1972 opgekrabbelde waarnemingen van vogels in het Kralingse Bos terug. Zijn oog viel daarbij op een aantekening over de ‘zeer makke’ eekhoorns.  Zoals vele Rotterdammers was hij de vele vrolijke ontmoetingen met die knaagdiertjes alweer vergeten. In de tussenliggende jaren zijn de Kralinger eekhoorns nagenoeg onopgemerkt verdwenen. 

Moeliker raakte geïntrigeerd door het uitsterven van de Rotterdamse eekhoorns en besloot hun verdwijning te onderzoeken. Zijn bevindingen beschrijft hij in Straatgras, het tijdschrift van Het Natuurhistorisch. Het werd een zoektocht naar de laatste eekhoorn van Rotterdam. Er bleek bijzonder weinig vastgelegd te zijn over de eekhoorns van het Kralingse Bos. Tellingen zijn nooit uitgevoerd en anekdotes in lokale nieuwsbladen vormen de voornaamste bronnen van informatie.

In de collectie van het museum is het laatste tastbare bewijs van het bestaan van de Rotterdamse eekhoorns bewaard gebleven: een jong vrouwtje, dat op 13 oktober 1991 in het verkeer van de Boszoom om het leven kwam.  De laatste eekhoorn van het bos was zij beslist niet. Nadat Moeliker zijn eerste resultaten bekend maakte, doken nieuwe meldingen uit het voorjaar van 2000 op.

Ook nu nog zijn tips en meldingen welkom om de opkomst en ondergang van de Rotterdamse eekhoorn beter te kunnen te verklaren (stuur een mail: klik hier)

Rotterdammers lijken heimwee te hebben naar hun eekhoorntjes. Over de terugkeer van de vrolijke pluimstaart maakt Moeliker zich echter geen illusies. ‘Nee’ schijft hij in het artikel op de vraag of er ooit nog een dag zal komen dat de eekhoorns weer in Rotterdam zullen rondspringen. Ze zijn er niet op natuurlijk wijze verschenen, maar door mensen uitgezet. De natuur heeft deze uitspatting uiteindelijk gecorrigeerd. Een hernieuwde introductie zou slechts gebaseerd zijn op nostalgische motieven en dat is onverstandig. 

Lees hier het volledige artikel ‘De eekhoorns van het Kralingse Bos’.

We zijn weer open!

Vanaf 1 juni is Het Natuurhistorisch weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen: 

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is voor alle bezoekers verplicht vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

Zie je een museumbezoek nog niet zitten (of ben je ziek), bezoek dan Het Natuurhistorisch Online, met filmpjes en de audiotour voor thuis.