Eksternest uit 'Het Ding' nu te zien

[3 februari 2018]  De nieuwste aanwinst voor de stadsnatuurcollectie van Het Natuurhistorisch is het eksternest uit ‘Het Ding’ - het kunstwerk van Naum Gabo dat al 60 jaar op de Coolsingel naast de Bijenkorf staat. Het nest werd in de afgelopen jaren in het gaas in de nok van het sculptuur gebouwd door een eksterpaar, en groeide uit tot een enorm bouwwerk. Vorig jaar werd het verlaten. Afgelopen oktober, toen ‘Het Ding’ voor de restauratie in de steigers werd gezet, klom conservator Bram Langeveld naar boven om het nest veilig te stellen. Het eksternest is inmiddels geconserveerd en vanaf 3 februari 2018 te zien in de aanwinst-vitrine van het museum.

Geen juwelen
Het nest is bijzonder, want zelfs eksters in de stad blijven meestal trouw aan hun diepgewortelde natuur om in bomen te nestelen. Op de Coolsingel moeten ze ‘Het Ding’ voor een populier aangezien hebben. Het nest had een horizontale stalen balk als fundament en is gebouwd van dunne takken van Coolsingelplatanen. De overkapping was ingestort, maar de nestkom van klei is intact en bleek te zijn verstevigd met lange repen ramenkit en is bekleed met sprieten van rood zwenkgras – het meest voorkomende gazongras. Uitwerpselen wijzen er op dat het bouwsel intensief bewoond geweest is. Glimmende voorwerpen, zoals juwelen of muntjes, ontbreken. Wel hebben de eksters enkele tie-wraps in het nest verwerkt.

Conservator Bram Langeveld is blij met de aanwinst: “In de oorspronkelijke vorm konden we het nest niet veiligstellen, maar er is geen takje verloren gegaan. Verzamelen van een stuk van het karakteristieke gegolfde gaas waarin het verankerd zat, stuitte op verzet. Het Ding is immers een rijksmonument.”

Museumdirecteur Kees Moeliker is ook in zijn nopjes: "Na het ijzeren duivennest uit de Botlek, uit 1997, is dit weer een hoogtepunt. Een vogelnest dat op zo'n iconische plek in Rotterdam in weer en wind heeft standgehouden is een waar museumstuk, en een mooie aanwinst voor onze stadsnatuurcollectie.”

Het Natuurhistorisch aasde al jaren op het nest. Toen het kunstwerk voor restauratie in de steigers stond, was het veilig stellen mogelijk dankzij welwillende medewerking van Stadsbeheer (Gemeente Rotterdam), het Bouwfonds (de eigenaar) en Meesters In (de restaurateur van het kunstwerk).

We zijn weer open!

Vanaf 1 juni is Het Natuurhistorisch weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen: 

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is voor alle bezoekers verplicht vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

Zie je een museumbezoek nog niet zitten (of ben je ziek), bezoek dan Het Natuurhistorisch Online, met filmpjes en de audiotour voor thuis.