Tweedelige documentaire over 'Het verdwenen Land van Hoboken'

[27 september 2021]  Zo'n honderd jaar geleden deed de beroemde redersfamilie Van Hoboken afstand van het land dat zij ten westen van de Rotterdamse binnenstad in bezit had: globaal het gebied tussen Westzeedijk, Westersingel, Nieuwe Binnenweg en de Coolhaven, met daarop Villa Dijkzigt - ons museumgebouw sinds 1988 - als de statige buitenplaats van de familie. In die honderd jaar heeft het Land van Hoboken zich ontwikkeld tot hotspot van (inter)nationaal vermaarde medische, onderwijs- en cultuurinstellingen; tot een gebied waar het aangenaam wonen, werken en verblijven is, midden in de stad.

In de tweedelige documentaire 'Het verdwenen Land van Hoboken' schetsen initiatiefnemers/makers Perry Boomsluiter (BuroB) en Eelco Romeijn (POI Creatives) de ontwikkeling van dit deel van Rotterdam, van de 18e eeuw tot nu. Zij nemen de kijker mee in hoe de oprukkende stad de vroegere polderweide stap voor stap in bezit heeft genomen, van Coolhaven tot Boijmans, van Unilever tot Maastunnel, van Rotterdam Ahoy' tot Euromast, van Dijkzigt ziekenhuis tot Museumpark. Ontwikkelingen die voor een deel zijn voortgekomen uit de visies van de vroegere directeur Gemeentewerken Gerrit de Jongh en van de vroegere stadsarchitect Willem Witteveen.

Naast bezoekers en gebruikers van het gebied komen in de documentaire Paul Meurs (SteenhuisMeurs), Bianca Seekles (ERA Contour), Joke Boonstra (Erasmus MC), Wijnand van den Brink (Hogeschool Rotterdam), Sjarel Ex (Museum Boijmans van Beuningen), Kees Moeliker (Natuurhistorisch Museum Rotterdam) en Arjen Knoester (Gemeente Rotterdam) aan het woord.

'Het verdwenen Land van Hoboken' is mogelijk gemaakt door bijdragen van Gemeente Rotterdam, Erasmus MC, ERA Contour, Hogeschool Rotterdam, Bouwinvest en Prins Bernard Cultuurfonds.

Online te bekijken

- Bekijk hier deel 1: de stad rukt op  

- Bekijk hier deel 2: de stad vult in 

Zomervakantie in Het Natuurhistorisch!


 

Vacature! Collectiebeheerder Vacature!

Ook open op maandag en allerlei extra activiteiten. Benieuwd wat en wanneer? Check het hier.