Hoboken Lecture 2017 in beeld

[9 november 2017]  Op 8 november 2017 bezochten meer dan 200 gasten de zevende Hoboken Lecture door professor Dame Jane Francis, directeur van British Antarctic Survey. We waren te gast in het Auditorium van onze buren, de Kunsthal. De lezing werd ingeleid met muziek uit Haydn’s ‘Hoboken Verzeichnis’ uitgevoerd door het Codarts Agathe Ensemble. Professor Jaap Sinninghe Damsté (NIOZ) leidde de spreekster en haar onderwerp in. Hij benadrukte daarbij hoe belangrijk het is om in het huidige klimaatonderzoek ook naar het verleden te kijken. In haar lezing 'From Greenhouse to Icehouse', presenteerde professor Jane Francis een helder en uitdagend overzicht van de geschiedenis en toekomst van het klimaat van Antarctica, grotendeels gebaseerd op fossiele planten en stuifmeel die ze zelf onder barre omstandigheden verzamelde. Na vragen en antwoorden, gemodereerd door Martijn van Calmthout (de Volkskrant), overhandigde de gastheer van de avond, Kees Moeliker, de spreekster het traditionele blijk van waardering: een afgietsel van de allereerste hyena-coproliet (een 13.000 jaar oude fossiele keutel) die uit de Noordzee werd opgevist. Dame Jane Francis kon haar ogen niet geloven.

De Britse ambassadeur, Peter Wilson CMG, sloot het sprekersprogramma af.

De achtste Hoboken Lecture vindt in 2018 plaats. U kunt zich hier alvast registreren als u daarover op de hoogte gehouden wilt worden.

Hieronder staat een serie foto's, gemaakt door Marten van Dijl.

We zijn weer open!

Vanaf 1 juni is Het Natuurhistorisch weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen: 

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is voor alle bezoekers verplicht vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

Zie je een museumbezoek nog niet zitten (of ben je ziek), bezoek dan Het Natuurhistorisch Online, met filmpjes en de audiotour voor thuis.