Kees Moeliker schenkt de Laurenspenning aan het museum

[19 november 2021] In de Grote of Sint-Laurenskerk te Rotterdam is op 18 november 2021 de 54ste Laurenspenning uitgereikt aan Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Stichting De Laurenspenning brengt hiermee haar waardering tot uitdrukking voor ‘het niet aflatend enthousiasme waarmee Moeliker de natuur in de stad in al haar verschijningsvormen onder de aandacht brengt – binnen de muren van zijn museum, maar ook daarbuiten in boeken, kranten en tijdschriften en op radio en televisie’.

De Laurenspenning, naar een ontwerp van de beeldhouwster Loekie Metz (1918-2004), wordt sinds 1959 uitgereikt aan personen of instanties als blijk van waardering voor hun inzet voor het culturele en maatschappelijke leven in Rotterdam. Het motto van de onderscheiding is ‘vurig enthousiasme doet ook anderen ontvlammen’.

Kees Moeliker kreeg de Laurenspenning en een oorkonde uitgereikt uit handen van Korrie Louwes, voorzitter van de stichting.

In zijn dankwoord maakte de museumdirecteur duidelijk dat de eer niet alleen hem, maar ook het museum toekomt:

"De 54e Laurenspenning is aan mij uitgereikt, maar wat ik doe om ‘de natuur in de stad in al haar verschijningsvormen onder de aandacht te brengen’ komt grotendeels voort uit mijn werk bij het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Werk dat ik niet alleen doe en gedaan heb. Daarom is deze uitreiking, in mijn ogen, ook een eerbetoon aan iedereen die bij het museum betrokken is: bestuursleden, medewerkers en niet te vergeten vrijwilligers. Ik neem de Laurenspenning nu mee naar huis, maar schenk hem snel aan het museum. Ik heb al een plekje op het oog om hem te exposeren."

De ceremonie werd opgeluisterd met optredens van danser Remi Tilburg (Conny Janssen Danst) en zanger Arie van der Kroft. Frédérique Spigt zond een videoboodschap en Naturalis-bioloog Auke-Florian Hiemstra sprak de lofrede uit. Presentator Jet Sol droeg een gedicht voor dat stadsdichter Anne Vegter speciaal voor de gelegengheid schreef.