Biodiversiteit op een hoger plan: nieuwe insectensoort voor Nederland ontdekt in daktuin Erasmus MC

[14 april 2019]  Bij een onderzoek naar insecten op groene daken is in Rotterdam, in de daktuin op de achtste verdieping van het Erasmus MC, onverwacht een nieuwe soort voor Nederland gevonden: een schildwesp. Het minuscule wespje luistert naar de wetenschappelijke naam Idiasta dichrocera, en heeft vooralsnog geen officiële Nederlandse naam. Ecologen van Bureau Stadsnatuur stellen Erasmusschildwesp voor.

Biodiversiteit op groene daken
Om te achterhalen of groene daken daadwerkelijk bijdragen aan de biodiversiteit onderzoekt Bureau Stadsnatuur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam welke planten en dieren er voorkomen. Er is vooral aandacht geschonken aan de insecten die er te vinden zijn. De eerste resultaten beginnen zich af te tekenen. Eva Drukker, masterstudent aan de Wageningen Universiteit, voerde het veldwerk in 2018 uit. Op uiteenlopende groendaken en daktuinen in heel Nederland heeft zij insectenvallen geplaatst. Die vangstresultaten moeten uitwijzen welke factoren een groen dak tot een succes maken voor insecten en andere kleine dieren.

Meer mier dan wesp
Het toeval wil dat juist de nieuwe daktuin van het Erasmus MC in Rotterdam, de buren van Het Natuurhistorisch, de bijzondere vondst opleverde. Daar trof Eva een haar onbekend, klein insect aan: een sluipwespachtig beestje dat op het eerste gezicht meer wegheeft van een mier dan van een wesp. Dankzij expert Kees van Achterberg kon het beestje op naam worden gebracht.

Idiasta dichrocera is slechts 4 millimeter groot. In Nederland werd de soort nooit eerder aangetroffen, maar wel in andere Europese en Aziatische landen, waaronder Duitsland, Zweden, Rusland en China. Over de levenswijze is vrijwel niets bekend. Men vermoedt dat de schildwesp een parasiet is van vliegenlarven. Wat de schildwesp nu juist hoog op het ziekenhuisdak te zoeken heeft, is evengoed een raadsel.

De schildwesp is opgenomen in de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam onder collectienummer NMR 9970-137370. Liefhebbers zijn welkom in het museum om het insect te bewonderen.

Welkom in Het Natuurhistorisch!

Door een storing zijn we telefonisch niet bereikbaar
 

Vooraf online een ticket met een vaste starttijd boeken is niet meer nodig. Tickets kunnen 'gewoon' op het moment dat je het museum binnenloopt aan de museumbalie gekocht worden.

Lees hier welke coronamaatregelen nog gelden, en welke niet meer.

Op vrijdag 29 oktober is het museum van 19:00 - 21:30 open. Kom doodleuk griezelen!