Natuurhistorisch Museum Rotterdam geeft dieren een stem

Bekende auteurs laten dieren vertellen over uitdagingen uit de mensenwereld

[10 maart 2022]  Vanaf 4 juni 2022 is in Het Natuurhistorisch ‘Het beest in ons’ te zien: een bijzondere tentoonstelling met monologen van dieren over uitdagingen in de mensenwereld. De 25 verhalen, met onderwerpen als de woningcrisis, wateroverlast en partnerkeuze, zijn geschreven door onder anderen Tommy Wieringa, Raoul de Jong en Paulien Cornelisse. Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb schreef een verhaal: hij laat een tweestippelig lieveheersbeestje vertellen over racisme.

Het beest in ons: de tentoonstelling
In ‘Het beest in ons’ vertellen 25 (geconserveerde) dieren uit de collectie van Het Natuurhistorisch een prikkelend verhaal over een actuele uitdaging waar wij mensen mee te maken hebben. Denk daarbij aan migratie, uitsterven, emancipatie en vergrijzing. Want vergeet niet: veel van wat wij als menselijk eigenschappen of gedrag beschouwen is dieren niet vreemd. Zo vertelt de tweevingerige luiaard over mindfulness (een monoloog door Abdelkader Benali) en geeft het zeepaardje z’n mening over mannenemancipatie (geschreven door Elfie Tromp).

De schrijvers die meedoen zijn Abdelkader Benali, Ahmed Aboutaleb, Alex Boogers, Babs Gons, Bibi Dumon Tak, Elfie Tromp, Elvin Post, Ernest van der Kwast, Ester Naomi Perquin, Eva Meijer, Gershwin Bonevacia, Hanna Bervoets, Hugo Borst, Jelle Reumer, Maike Meijer, Marjolijn van Heemstra, Mohammed Benzakour, Özcan Akyol, Paulien Cornelisse, Raoul de Jong, Sanneke van Hassel, Selm Merel Wenselaer, Tim Kamps, Tommy Wieringa en Wilfried de Jong.

Op zoek naar stemmen
Alle dieren in de tentoonstelling krijgen een eigen, unieke stem. Letterlijk, want met de oproep ‘Onze dieren hebben jouw stem nodig!’ trekt Het Natuurhistorisch van 19 maart t/m 17 april door Rotterdam met een mobiele opnamestudio waarin stadsbewoners een monoloog naar keuze kunnen inspreken. De beste stemmen van mensen uit verschillende wijken worden onderdeel van de tentoonstelling en daarna voor eeuwig opgenomen in de collectie van het museum. De data en locaties van de tournee vind je op de website.

Het boek
‘Het beest in ons’ wordt ook een boek: een bundeling van alle verhalen met prachtige foto’s van Matthijs Immink. Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij Trichis en is vanaf de start van de tentoonstelling verkrijgbaar in de museumwinkel van Het Natuurhistorisch, in de boekhandel en online.

Het boek wordt vrijdag 3 juni om 15.00 uur gepresenteerd in Donner.

De tentoonstelling opent voor publiek op zaterdag 4 juni in Het Natuurhistorisch.

'Het beest in ons' is een initiatief van Johan Idema in samenwerking met het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. 'Het beest in ons' wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, VriendenLoterij Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Letterenfonds, VSBfonds, Elise Mathilde Fonds, de Gemeente Rotterdam, de G.Ph. Verhagen-Stichting, Erasmusstichting, Van der Mandele Stichting, Stichting Orlanda Goban, Stichting Verzameling Van Wijngaarden-Boot, de Van Leeuwen Van Lignac Stichting en de Vrienden van Het Natuurhistorisch.