Zoeken

Nieuwe tentoonstelling ‘Rotterdam de boer op!’

Stad en platteland komen samen in Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam

[15 februari 2022]  In de nieuwe tentoonstelling Rotterdam de boer op! neemt Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam de bezoeker mee naar het platteland op steenworp van de stad. De expositie gaat over de link tussen natuurrijk boerenland om de hoek en onze alledaagse boodschappen. Bezoekers ontdekken hoe rijk aan diverse planten en dieren het Rotterdamse platteland tot voor kort was en hoe we dit samen weer terug kunnen brengen. Ervaar in de tentoonstelling hoe boeren rondom Rotterdam bevlogen werken aan andere manieren van landbouw en hoeveel invloed ons winkelmandje heeft op de biodiversiteit. De expositie ‘Rotterdam de boer op!’ werpt nieuw licht op alledaagse keuzes en inspireert om er zelf op uit te gaan.

De tentoonstelling duurt t/m 25 september 2022 en is ontwikkeld in samenwerking met de coalitie ‘Rotterdam de boer op!’, 19 partijen die zich inzetten voor een landschap vól natuur, eten voor de stad en een eerlijke prijs voor de boer.

Omringd door eeuwenoud boerenland
Niels de Zwarte, adjunct-directeur van Het Natuurhistorisch zegt: “Dit is een unieke tentoonstelling voor ons. Niet eerder hebben we de combinatie gemaakt van natuur, voedsel en mensen. Landschap, flora en fauna maar ook boer en burger worden belicht in deze expositie. Stad en ommeland vinden elkaar, letterlijk en figuurlijk, in het museum.”

Wat veel Rotterdammers namelijk niet weten, is dat de havenstad omringd wordt door verrassend veel boerenland waar voedsel wordt geproduceerd en bijzondere dieren en planten hun leefgebied hebben. In de tentoonstelling Rotterdam de boer op! staat de link centraal tussen een natuurrijk boerenland om de hoek en het eten op ons bord. Elke streek heeft - afhankelijk van de grondsoort - zijn eigen specialisatie en producten. 

Boswachter Natascha Hokke van Natuurmonumenten vertelt: “We wonen hier in een van de meest verstedelijkte gebieden van Nederland. En toch is er nog boerenland rond de stad. Boerenland dat we keihard nodig hebben. Om van te eten, maar ook om een heerlijke wandeling of fietstocht door te maken. Te ontsnappen aan de hectiek van die stad. Hier wordt voedsel geproduceerd, kun je struinen door boerenland, fiets je naar verschillende boerderijwinkels en vinden zeldzame weidevogels zoals de grutto een plekje in de polders.”

Te zien in de tentoonstelling
Bezoekers maken in de tentoonstelling kennis met boerenlandsoorten als de tureluur en het hooibeestje, de hermelijn en de dotterbloem. Boerenlandsoorten die onze hulp hard nodig, want het is stil geworden op het Rotterdamse platteland. Veel van de planten en dieren die er leefden zijn in de loop der tijd hun plek kwijtgeraakt. Rotterdam de Boer op! laat zien hoe het anders kan: hoe stad en platteland, boer en consument, kunnen samenwerken om de biodiversiteit rondom Rotterdam te beschermen. 

Centraal in de expositie staan boeren die – vlakbij Rotterdam – met hart voor natuur en landschap boeren: Arnold van Adrichem, kringloopboer in Midden-Delfland, Albert Boersen, boer-in-loondienst bij Herenboerderij Vlinderstrik aan de Rotterdamse stadsrand en Gert van Herk, Adjan Vos en Wiard Visser, alle drie boeren in het akkerlandschap Buijtenland van Rhoon. 

Wiard Visser van boerderij De Buytenhof is één van de boeren in de expositie. Hij vertelt: “De unieke plek, vlak naast de grote stad maar toch in een oase van rust, maakt het de moeite waard om te boeren in het Buijtenland van Rhoon. Naast dat we gewassen telen, produceren en vermarkten, vinden we het een mooie uitdaging om hand in hand met de natuur te boeren. Boeren met de kracht van de natuur zal op termijn veelvoudig zijn vruchten afwerpen: gezonde natuur én gezond voedsel.”

Samenwerking
Het droomfondsproject ‘Rotterdam de boer op!’ wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Met de inzet van alle partijen liggen lokale, natuurinclusieve producten straks in de winkelschappen, is het landschap weer rijk aan biodiversiteit èn krijgt de boer een eerlijke prijs.