Primeur in Museumweek: Nijlpaardtand van Maasvlakte 2

[13 april 2016] Op het strand van Maasvlakte 2 is een fossiele tand van een nijlpaard gevonden. Dit bijzondere fossiel staat samen met andere tanden en kiezen centraal in de Nationale Museumweek (16-24 april 2016) waarin ‘Het Natuurhistorisch zijn tanden laat zien’.

Fossielen van subtropische dieren
Behalve de bekende ijstijdfossielen van bijvoorbeeld wolharige mammoet, neushoorn en reuzenhert met een ouderdom van zo’n 40.000 jaar wordt er op Maasvlakte 2 nog veel meer gevonden. Langer geleden, tussen 1 miljoen jaar en zo’n 120.000 jaar geleden, kwamen er namelijk subtropische diersoorten voor. Hun fossielen zijn in oude zandlagen bewaard gebleven en bij de zandwinning voor Maasvlakte 2 ook op het strand terechtgekomen. Van deze fossielen weten we nog maar heel weinig. In 2014 werd er zelfs een fossiel van een aap (een makaak) gevonden.

De nijlpaardtand
Nu is het weer raak: een fossiele tand van een nijlpaard (Hippopotamus sp.) werd in 2015 door een strandwandelaar gevonden op het strand van Maasvlakte 2. De vondst is heel bijzonder. Er zijn namelijk slechts zo’n 10 nijlpaardfossielen (tanden en kiezen) bekend van Maasvlakte 2 en ook op andere Nederlandse vindplaatsen zijn er slechts sporadisch vondsten van dit exotische dier gedaan. Juist daarom is conservator Bram Langeveld blij met de fossiele tand die onlangs aan het museum geschonken werd.

Nader onderzoek
De tand is een fragment van 6 cm lengte. Aan één kant zit een dikke laag ruw tandglazuur, mooi zwart verkleurd. De rest van de tand bestaat uit tandbeen met een bruine kleur. Voor een nijlpaardtand is dit best een klein exemplaar. Dat maakte het niet zo eenvoudig het fossiel te herkennen. Gelukkig lukte dat honorair-onderzoeker Dick Mol, met een grote parate kennis, wel direct. Vergelijking in de collectie van het museum, onder andere met een complete schedel en bijbehorende onderkaak, maakte duidelijk dat het een snijtand uit de linker bovenkaak is van een vrij klein individu. Langeveld en Mol zullen deze tand en andere nijlpaardfossielen van Maasvlakte 2 verder onderzoeken, op zoek naar meer wetenswaardigheden over het leven en voorkomen van dit (sub)tropische dier in de lage landen.

Voorlopig is de bijzondere nijlpaardtand alleen tijdens de Nationale Museumweek (16-24 april 2016) in Het Natuurhistorisch te zien.

Lezing conservator Bram
In zijn lezing ‘Alles over tanden en kiezen’ op zaterdag 23 april om 15:00 uur zal conservator Bram Langeveld aan jong en oud vertellen waarom deze nijlpaardtand zo bijzonder is en wat tanden en kiezen vertellen over het leven van dieren.

Nuttige literatuur

Hooijdonk, K. van, 2013 - Eerste vondsten van het nijlpaard (Hippopotamus) van de 2de Maasvlakte - Cranium 30-1: 13-17.

Moeliker, K. & J. Reumer, 2014 - De makaak van Maasvlakte 2: unieke vondst bewijst nut ‘oervondstchecker’ - Straatgras 26-2: 18.

Mol, D., 1993- Nijpaarden dobberden in de IJssel - Grondboor & Hamer 47-3: 73-79.

Mol, D. & B. Langeveld, 2014 - Wat determinatiesessies aan nieuwe gegevens kunnen opleveren: nieuws van het strand van Maasvlakte 2 - Afzettingen WTKG 35-2: 40-59.

We zijn weer open!

Vanaf 1 juni is Het Natuurhistorisch weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen: 

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is voor alle bezoekers verplicht vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

Zie je een museumbezoek nog niet zitten (of ben je ziek), bezoek dan Het Natuurhistorisch Online, met filmpjes en de audiotour voor thuis.