Zoeken

Publieksplatform Biodiversiteit Rotterdam van start met zes online lezingen op 22 mei

[18 mei 2021] Je hoeft de krant maar open te slaan of het woord ‘biodiversiteit’ spat van de pagina’s. Maar wat ís biodiversiteit eigenlijk? Samen met Diergaarde Blijdorp, Botanische Tuin Afrikaanderwijk, Trompenburg Tuinen & Arboretum en Erasmus University College vormen Het Natuurhistorisch en haar afdeling Bureau Stadsnatuur het Publieksplatform Biodiversiteit Rotterdam dat stadsbewoners meer gaat vertellen over biodiversiteit in de stad en het belang ervan. Dit doen we met tal van activiteiten en een gezamenlijke kick-off op 22 mei 2021, de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Er zijn dan vanuit alle platformdeelnemers zes online lezingen vanuit zes invalshoeken. Namens Het Natuurhistorisch en Erasmus University College spreekt professor Kees Vink over 'Het levensbelang van natuur en biodiversiteit'. >> Meld je hier aan voor de lezing die vanaf 22 mei online staat. <<

Wat is biodiversiteit?
Biodiversiteit omvat alle soorten leven op aarde, waaronder uiteraard alle plant- en diersoorten. Maar biodiversiteit is meer dan dat: het gaat ook om alle ecosystemen waar die soorten voorkomen. Ecosystemen variëren in grootte. De aarde als geheel kan worden gezien als een ecosysteem, maar ook een boom, een boomholte, regenwouden, savannes, riffen en (jawel) steden. Al deze systemen hebben echter één ding gemeen: ze zijn super veerkrachtig maar er is een grens. En als díe wordt overschreden verdwijnt de biodiversiteit en is de weg terug heel moeilijk, zo niet onmogelijk. In 'ecosysteem Rotterdam' willen we ver binnen de grenzen blijven. Maar dat vergt heel veel (toepassing van) kennis, innovatie en aanpassingen.



Ecosysteem Rotterdam
Rotterdam groeit. Tussen nu en 2040 zullen er 50.000 huizen worden gebouwd om de groeiende bevolking te kunnen huisvesten. Maar met bouwen alleen ben je er niet. In de huizen gaan mensen wonen die voedsel nodig hebben, werk, welvaart en welzijn. Deze bebouwing verstoort het huidige ecosysteem waar stenen structuren een wezenlijk onderdeel van zijn. Tegenover deze toenemende bebouwing is een toename van levende organismen nodig: planten en dieren die ervoor zorgen dat het stedelijke ecosysteem weer in evenwicht komt. Het bevorderen van biodiversiteit in de stad is van levensbelang als tegenwicht voor de verstenende stad. Dat geldt ook voor de activiteiten in de Rotterdamse haven, een van de fundamenten van de Nederlandse economie.

Publieksplatform Biodiversiteit Rotterdam
Om iedereen en Rotterdammers in het bijzonder meer te vertellen over dit onderwerp en het belang van biodiversiteit voor een stad als Rotterdam te benadrukken, slaan bovengenoemde partijen de handen ineen. In 2021 zullen activiteiten voor jong en oud worden georganiseerd.