Nieuws

Dick Mol vindt 'missing link' in mammoet-evolutie

Dick Mol, honorair onderzoeksmedewerker van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, heeft in de Zuidfranse Auvergne, samen met collega-paleontoloog Frederic Lacombat een prachtig gefossiliseerde schedel van een steppe mammoet (Mammuthus trogontherii) opgegraven. De circa 400.000 jaar oude schedel is vrijwel intact en compleet. Dat maakt deze vondst uniek, want tot dusver zijn er alleen incomplete schedels en losse botten en kiezen gevonden.

De nieuwe vondst kan daarom nieuwe inzichten opleveren in de evolutie van de mammoetsoorten die in het Pleistoceen leefden. "We zochten al lang naar een complete schedel van de missing-link in de evolutie van de mammoet, en die hebben we nu gevonden" aldus Dick Mol in een intervieuw met de BBC.

Dick Mol, ook wel 'Mister Mammoth' genoemd, is een internationaal bekende deskundige op het gebied van fossiele olifantachtigen. Vorig jaar was hij nauw betrokken bij de opgraving van de langste slagtand ter wereld in Griekenland. Ook vist hij regelmatig op de Noordzee naar mammoetresten.

De steppe-mammoet schedel wordt overgebracht naar het Crozatier Museum in Le Puy-en-Velay, waar het fijne prepareerwerk zal plaatsvinden.

Klik hier voor het bericht van BBC News over de vondst.

Zomervakantie in Het Natuurhistorisch!


 

Vacature! Collectiebeheerder Vacature!

Ook open op maandag en allerlei extra activiteiten. Benieuwd wat en wanneer? Check het hier.